Θ. Γαλιατσάτος: «Αυστηροί όροι για εξόρυξη υδρογονανθράκων»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 13 Απριλίου, στην Κεφαλονιά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων.

Το περιφερειακό συμβούλιο άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των συγκεντρωμένων κατοίκων, οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τις εξορύξεις καθώς και φόβους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη σεισμικότητα, τον τουρισμό και την αλιεία.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η μόνη που έθεσε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και οι οποίοι έγιναν δεκτοί στο σύνολό τους.

Μάλιστα ως εξέλιξη ενημέρωσε ότι συστάθηκε ήδη το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο για την πορεία των εργασιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε: «Επιλέξαμε μετά από εκτεταμένο διάλογο με τις κοινωνίες στα νησιά μας, να θέσουμε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην προοπτική της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Δεν έχουμε κάνει βήμα από τις θέσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος και η θέση μας αυτή, έφερε ως αποτέλεσμα ήδη να γίνει δεκτή και να ανακοινωθεί επισήμως η σύσταση Παρατηρητηρίου, το οποίο θα έχει ουσιαστικό λόγο και θα συγκροτηθεί με το κατάλληλο επιστημονικό, εξειδικευμένο προσωπικό , αλλά και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά ο Περιφερειακός Κοινωνικός έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτή είναι μια κατάκτηση για τα νησιά μας, που κερδίσαμε εξαιτίας της αδιαπραγμάτευτης στάσης μας για ουσιαστικά ζητήματα».

Και συνέχισε ο κ. Γαλιατσάτος: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση το 2017, με την οποία απορρίψαμε τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα οικόπεδα που ξεκινούν από τη Β. Κέρκυρα μέχρι νότια της Πελοποννήσου και θέσαμε πέντε όρους για την διαφύλαξη της ασφάλειας, την πρόβλεψη για τη σεισμικότητα της περιοχής, την ενσωμάτωση στους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων όσων απαιτούνται από Δημόσιο Φορέα που θα αποτελέσει τον βραχίονα για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς παρέκκλιση».

Τέλος, κατατέθηκε πρόταση ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση σε σοβαρή βάση και να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τόπο διεξαγωγής και πάλι την Κεφαλονιά. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το Σώμα.