ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ | Ένας σύμμαχος στη βελτίωση της γεννητικής περιοχής

Απο την Νελίνα Καρρέρ
Γυναικολόγος – Αισθητική Γυναικολογία στο IASSIS Cosmetic

Η αναζωογόνηση του κόλπου, παρά τις προκαταληψεις και τη ντροπή βελτιώνει σημαντικά την αυτοεκτίμηση των ασθενών.
Οι εξελίξεις στην αισθητική του προσώπου, της μύτης, των μαστών, της κοιλιάς κ.α. τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει πολλούς ασθενείς και ειδικούς να ασχοληθουν με την αισθητική της γεννητικής περιοχής από αισθητική αλλά και λειτουργική σκοπιά. Πρόκειται για μία σειρά ιατρικών επεμβάσεων που δημιουργήθηκαν από το ενδιαφέρον των ασθενών για την καλή γενική τους κατάσταση αλλά και τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στην Ευρώπη είναι τα 52 έτη και πλέον οι γυναίκες περνούν πάνω από το 40% της ζωής τους στην εμμηνόπαυση. Οι εφαρμογές της Αισθητικής Γυναικολογίας στοχεύουν στην καλη ποιοτητα ζωής της γυναίκας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η σεξουαλική της υγεία.

Με την πάροδο των ετών αλλά και την έλλειψη οιστρογόνων (τεχνητή ή φυσική εμμηνόπαυση), ο κόλπος αλλά και η περιοχή γύρω από αυτόν υπόκεινται αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα στη γυναίκα. Αυτά οφείλονται σε λέπτυνση του επιθηλίου του κόλπου και της ουρογεννητικής περιοχής, απώλεια της ελαστικότητας του κόλπου, αλλαγές του pH, μείωση του πληθυσμού των λακτοβακίλλων, μείωση της σφριγηλότητας του αιδοίου, μειωμένη ενυδάτωση, αμυχές και εισολκή της εισόδου του κόλπου.
Καθώς η γεννητική περιοχή (κόλπος, αιδοίο), έχει τα δικά της συγκεκριμένα ανατομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, οι εφαρμογές στην περιοχή για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμοποιούν και συγκεκριμένο είδος υαλουρονικού οξέως.

Πρόκειται για ένα βιο-συμβατό υαλουρονικό οξύ, διασταυρούμενων ινών και ασφαλές στη χρηση. Είναι ειδκά σχεδιασμένο για ενδείξεις του γυναικείου γεννητικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της δυσπαρεύνιας (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), την ατροφία των μεγάλων χειλέων και την ενίσχυση του σημείου G.
Η δράση του αφορά τη μηχανική υποστήριξη των ινών του κολλαγόνου, τη ρύθμιση της δραστηριότητας των κυτταροκινών, την προσδετικότητα της εξωκυττάριας βασικής ουσίας, αλλά και την κατακράτηση του περιεχόμενου νερού στο επιθήλιο (χάρη στο αρνητικό του φορτίο). Όπως και στο δέρμα το σύστημα κατακράτησης νερού στον κόλπο βασίζεται στο υαλουρονικό οξύ.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι

 • H βιο ενεργοποίηση και ενυδάτωση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος και των βλεννογόνων στη γεννητική περιοχή
 • Η αποκατάσταση του ατροφικού ιστού
 • Η σύσφιξη και τόνωση του δέρματος μέσα από την υγροσκοπική επίδραση της έγχυσης του υαλουρονικού οξέως.

  Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστούν οι θεραπείες με υαλουρονικό οξύ:

  Οι θεραπείες τοπικής έγχυσης με υαλουρονικό οξύ αφορούν περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας που μπορεί να προκαλούν κνησμό, δυσφορία, τραυματισμούς ή και πόνο κατά την επαφή, περιπτώσεις χρόνιου ερεθισμού, ή σε περιπτώσεις που επιθυμείται η τροποποίηση του μεγέθους των μεγάλων χειλέων.

  Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;
  Η έγχυση υαλουρονικού οξέως στη γεννητική περιοχή βελτιώνει σημαντικά την ενυδάτωση της αιδοιοκολπικής περιοχής, βελτιώνει την εικόνα αλλά και την λειτουργικότητα των ερεθισμένων περιοχών, καθώς επίσης βελτιώνει και την ποιότητα του κολπικού βλεννογόνου. Οι εφαρμογές με υαλουρονικό οξύ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά του, σε άτομα με υπερτροφικές ουλές, έγκυες γυναίκες, άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά και σε άτομα με φλεγμονώδεις ή λοιμώδεις βλάβες του δέρματος της περιοχής. Για τη θεραπεία απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμόγή τοπικής αναισθητικής κρέμας 30 λεπτά προ θεραπείας. Σε οποιοαδήποτε περίπτωση η απόφαση για το κατάλληλο είδος θεραπείας λαμβάνεται μετά από συμβουλευτική και κλινική εξέταση, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το λεπτομερές ιστορικό της ασθενούς.

  Οι εφαρμογές αυτές, όπως και άλλες της αισθητικής γυναικολογίας, μπορούν να γίνουν με ασφάλεια στο πολυϊατρείο της IASSIS Cosmetic. • Τελευταία άρθρα