Patras IQ | Εκθεση Ερευνας και Τεχνολογίας στη γειτονιά μας!

Με τις ομιλίες του καθ. πρόεδρου της Οργανωτικής Eπιτροπής Patras IQ, Αν. Πρυτάνεως, Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών Δημοσθένη Πολύζου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και της αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου, έγινε η τελετή έναρξης της 6ης Εκθεσης ερευνας καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ.

Ακολούθησε η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας Καθ. Κώστα Φωτάκη και στη συνέχεια η βράβευση της αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Ιατρικού Τμήματος, Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου.

Αμέσως μετά έγινε βράβευση του ομότιμου καθηγητής ΠΠ, Ιδρυτή της Corallia, Βασίλειου Μακιού, από τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκα.

Υπουργός Έρευνας από το PATRAS IQ: Η πολιτική μας έχει ως στόχο ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα

«Η πολιτική που διαμορφώνουμε, έχει ως στόχο ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, ένα πρότυπο που θα έχει σαν βάση την οικονομία της γνώσης και την κοινωνία της γνώσης, την ανάπτυξη που θα γίνεται μαζί με την κοινωνία και προς όφελος της, αλλά και τη γνώση και την καινοτομία που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα. Αυτός λοιπόν ο στόχος, βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό υλοποίησης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας απόψε στην κεντρική εκδήλωση της 6η έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – PATRAS IQ, που πραγματοποιείται στους χώρους του νέου λιμανιού της Πάτρας.

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο Κώστας Φωτάκης, «η υλοποίηση του στόχου αποδεικνύεται έμπρακτα, αφού από τα στοιχεία που έχουμε για το 2017, οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτο αριθμό, έφθασαν σε ύψη ρεκόρ για τη χώρα, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ και 1,13% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας».

Κατόπιν, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η πολιτική που έχουμε σχεδιάσει, υλοποιείται μέσα από τρεις κύκλους δράσεων και ο ένας από αυτούς έχει να κάνει με την πιο σημαντική παρακαταθήκη της χώρας, δηλαδή το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους επιστήμονες, τους νέους ερευνητές που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν δύο φαινόμενα: το ένα είναι η φυγή νέων στο εξωτερικό και από την άλλη, η απασχόληση νέων επιστημόνων σε τομείς οι οποίοι εντελώς άσχετοι με αυτό το οποίο έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν».

Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με τον Κώστα Φωτάκη, «βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και σήμερα έχουμε διαμορφώσει μία σειρά μέτρων που απευθύνονται, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα τόνισε, ότι «χρειαζόμαστε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, και φέρνω ως παράδειγμα την δημιουργία 1.000 θέσεων καθηγητών στα ελληνικά πανεπιστήμια μετά από πολλά χρόνια ‘ξηρασίας’».

Η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lnnovation Quest (PATRAS IQ)

Η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lnnovation Quest (PATRAS IQ), αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας.

Κύριος στόχος είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Η έκθεση Patras IQ έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2017 καθώς και με το Βραβείο Education Business Awards 2016 και αναγνωρίζεται ως η διαρκής συνάντηση διασύνδεσης της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα με πολλαπλές θετικές επιδράσεις τόσο στην συγκράτηση του πλούσιου ερευνητικού και επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας μας όσο και συνολικά στην ανάπτυξη της τοπικής περιφερειακής και εθνικής οικονομίας.

Η φετινή διοργάνωση διεξάγεται στις 12,13 & 14 Απριλίου 2019 στο Νότιο Λιμένα Πατρών (εκθεσιακός χώρος) και στο Royal Theater (χώρος ομιλιών και εκδηλώσεων).

Τι περιλαμβάνει
Η Έκθεση Patras lnnovation Quest – Patras IQ στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και περιλαμβάνει:

■ Προϊόντα καινοτόμων ιδεών

■ Καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με προϊόντα που προέκυψαν από την συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς

■ Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

■ Παρουσιάσεις εφαρμοσμένης έρευνας

Ερευνητικές ομάδες παρουσιάζουν στον παραγωγικό τομέα και σε επενδυτές, ώριμα αποτελέσματα έρευνας που έχουν την δυνατότητα να αξιοποιηθούν επενδυτικά.

Παραγωγικοί φορείς αντίστοιχα, παρουσιάζουν προκλήσεις και προβληματισμούς για να συζητηθούν με τους ερευνητές και να διερευνηθούν δυνατότητες επιλύσεων.

Παράλληλα, αναγνωρισμένοι ομιλητές και φορείς σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας συμβάλλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση της καινοτομίας.

Πού στοχεύει
Η Πρωτοβουλία αυτή συντελεί στη δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα μέσα από την αέναη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

Επιπλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τους ερευνητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν την εφαρμοσμένη έρευνά τους στον παραγωγικό τομέα.

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η εξοικείωση τόσο των ερευνητών όσο και του παραγωγικού τομέα με τη διαχείριση της γνώσης, την ανάπτυξη καινοτομίας, με μηχανισμούς και προϋποθέσεις οικοδόμησης δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας.

Σε ποιους απευθύνεται
Συμμετέχοντες στην Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ είναι εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς καθώς και νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί.

Την έκθεση επισκέπτονται χρηματοδοτικά Funds, Business angels, venture capitals, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταδόσεις και news desk από το ΙΟΝΙΑΝ TV

To IONIAN TV συμμετέχει στην έκθεση με stand ως υποστηρικτής και χορηγός επικοινωνίας, με ζωντανές συνδέσεις και καλύψεις αλλά και πληροφόρησης του κοινού σχετικά με την διείσδυσή του σε νέες τεχνολογίες

Παράλληλα το IONIAN TV μεταδίδει μέσω διαδικτύου με την τεχνολογία LIVE streaming όλες τις συνεδρίες της Patras IQ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE και ONDEMAND μεταδόσεις