H Eλληνική φέτα – Κρύβει εκατοντάδες διαφορετικές πρωτεΐνες

Για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκε σε μοριακό επίπεδο το περιεχόμενο, η αξία και οι διατροφικές ιδιότητές της ελληνικής φέτας και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δρ. Γεώργιος Τσάγκαρης και Δρ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας που παράγουν φέτα Π.Ο.Π.. Στόχος τους, να ταυτοποιήσουν όλες τις πρωτεΐνες και τα πεπτίδια που περιέχουν.

Όπως διαπιστώθηκε, η φέτα περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Αυτές οι 489 πρωτεΐνες αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως με τη D (που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά) και τη βιταμίνη B12 (υπεύθυνη για τη μεταφορά και πρόσληψη σιδήρου). Στην ελληνική φέτα Π.Ο.Π. ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες υπεύθυνες για το μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή:olivemagazine.gr