1,6 δις ευρώ οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία τη διετία 2017 – 2018

Στο ποσό των 1,618 δισ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις που έκαναν οι Ελληνες ξενοδόχοι για επισκευές και ανακαινίσεις στις μονάδες τους τη διετία 2017-2018, με εμφανή την τάση για αναβάθμιση και ανανέωση του ξενοδοχειακού δυναμικού, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση που εκπόνησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2018».

Σύμφωνα με την έκθεση, η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 25% το Μάιο και κατά 20% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Παρά ταύτα την ίδια ώρα η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στην κατανομή της πληρότητας των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, το Μάιο το 60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα που δεν ξεπερνούσε το 60% ενώ τον Αύγουστο 67% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα πάνω από 80%.

Όπως αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου ως προς την πληρότητα των ξενοδοχείων, ανοδική τάση διαπιστώνεται μόνο το Μάιο, ενώ τον Αύγουστο παρατηρείται στασιμότητα από το 2014 έως σήμερα. Επίσης κατά τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα, δηλ. το Μάιο και τον Αύγουστο, παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές διάθεσης των δωματίων. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, από το 2012 μέχρι το 2018 ακολουθεί ανοδική πορεία, με εξαίρεση το 2016, οπότε σημείωσε υποχώρηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση του μέσου εσόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής κλπ).
Η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, τόνισε: «Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του ΞΕΕ, αναδεικνύει το φορολογικό και οικονομικό παράδοξο που υπάρχει στην Ελλάδα. Την ώρα που οι Έλληνες ξενοδόχοι επιμένουμε να κάνουμε άμεσες επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, οι οποίες μόνο τη διετία 2017-2018 ανήλθαν στο ποσό των 1,6 δις ευρώ, την ώρα που κάθε χρόνο φέρνουμε σημαντικά έσοδα στα ταμεία του κράτους και αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση αντί να δώσει κίνητρα ώστε να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μας «στραγγαλίζει» με συνεχείς φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, με αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, με ΕΝΦΙΑ, με νέο φόρο διαμονής και ένα σωρό ακόμα επιβαρύνσεις, «φρενάροντας» ουσιαστικά την σημαντικότερη δύναμη ανάπτυξης της χώρας».