«Το πέρασμα αντίκρυ» |Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

Το νέο βιβλίου του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου με τίτλο «Το πέρασμα αντίκρυ», ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μαρτυρίες παρουσιάστηκε την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση στηρίχθηκε από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου, τη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου, τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος» και το βιβλιοπωλείο «Πλ. Πλαίσιο».

Για το βιβλίο μίλησαν ο τ. Υπουργός και ιστορικός συγγραφέας Αναστάσιος Λιάσκος, ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου, Σπάρτακος Νταλιάνης και η φιλόλογος και συγγραφέας Μαρία Ρουκανά Αμπελά.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου, Λευτέρης Παππάς, ο οποίος δήλωσε: «Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο μπορεί να νιώσει και να καταλάβει τι έχουν περάσει τα αδέλφια τους οι Βορειοηπειρώτες. Οι Βορειοηπειρώτες είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού και είμαστε υπερήφανοι γιατί μετά από όσα έχουμε περάσει δεν κατάφεραν να μας αλλοιώσουν τον ελληνισμό μας. Από αυτό το νησί των επαναστάσεων και του πολιτισμού μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε με πόνο ψυχής και καημό για τον τόπο μας. Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά και εκτός συνόρων».
Ο κ. Λιάσκος έκανε λόγο για ένα βιβλίο που αποτελεί «ξύπνημα στη συνείδηση των Ελλήνων. Είναι η περιγραφή των βασάνων που πέρασε ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός κατά τη διάρκεια του απάνθρωπου καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και όχι μόνο. Δείχνει τη μεγαλοσύνη των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι κράτησαν όρθια την εθνική τους συνείδηση και την ελληνικότητά τους και την μετέφεραν και εδώ στη Ζάκυνθο και σε όλη την Ελλάδα».
Το βιβλίο έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές και ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην εθνική ελληνική μειονότητα 400.000 ανθρώπων που πέρασαν δύσκολα, φτώχεια, φυλακές, εξορίες, εικονικές δίκες, εικονικές εκτελέσεις στην Αλβανία και πρόσθεσε πως το θέμα του είναι επίκαιρο μετά τη δολοφονία Κατσίφα, αλλά και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ράμα απέναντι στην ελληνική μειονότητα.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Μαρία Ρουκανά Αμπελά έγραψε για το βιβλίο:
“Το Πέρασμα Αντίκρυ” ένα μυθιστόρημα συναρπαστικά ανατρεπτικό, άκρως διδακτικό με πλούσια πλοκή και αναμφισβήτητα τεκμηριωμένο. Ένα πόνημα -κόλαφος στο οποίο ο Θοδωρής Δεύτος παραστατικά καταγράφει τις δύσκολες στιγμές – τις αποτρόπαιες μπορώ να πω του Ελληνισμού που έζησε το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Μια ελληνική μειονότητα που έζησε εξευτελιστικά και απάνθρωπα .Οι λέξεις ξεχύνονται στις σελίδες και σχηματίζουν περιστατικά ,γεγονότα που φέρνουν δάκρυα στα μάτια και γεννούν αγωνία για τις εξελίξεις και πόνο για τη βαναυσότητα και την αδικία που υπέστησαν οι Βορειοηπειρώτες .Όλα αυτά έζησαν τα κατατρεγμένα μέλη της οικογένειας του Θοδωρή Ντάικου, ανθρώπου που ταξίδεψε από τα εφηβικά του χρόνια, που σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, του ευκατάστατου κατοίκου της Πολύστανης που ήταν το κεφαλοχώρι του Πωγωνίου. Ο Θοδωρής Ντάικος διέπρεψε στον τόπο του δημιούργησε μια υπέροχη οικογένεια με τη Φωτεινή .Τέσσερα υπέροχα παιδιά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μυθιστόρημα του Θ. Δεύτου. Πρώτος ο Στέφος δραστήριος και ζωηρός ,έπειτα η Γόνη ,η χαϊδεμένη του πατέρα .Τρίτος ο Ανέστης ο σκανταλιάρης και ο αγαπημένος της μάνας, το στερνοπούλι, ο Οδυσσέας Ντάικος ο βασικός μας ήρωας.
Διαβάζοντας το “Πέρασμα αντίκρυ”, ένιωσα οργή, λύπη, χαρά… άκουσα τραγούδια, το μελωδικό κλαρίνο…. Όμως πάντα θα αναρωτιέμαι, ποιος και με ποιο δικαίωμα στερεί την ανθρωπιά από τον άνθρωπο και του ρημάζει τη ζωή; Πόσες συγγνώμες και ποιοι τις οφείλουν; Ποιά βασανιστήρια είναι ποιο σοβαρά; Του σώματος ή της ψυχής;

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό συγκρότημα της «Ένωσης Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου». Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Ντένια Πάτρα, ενώ η αναπαράσταση των αποσπασμάτων έγινε από την ηθοποιό Αλεξάνδρα Duzevic.