Περιφερειακό Συμβούλιο || Ειδικό Σχολείο και Στροφάδια στην ατζέντα

Η καθυστέρηση των έργων του Ειδικού Σχολείου της Μπόχαλης καθώς επίσης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εκσυγχρονισμού, επισκευής, βελτίωσης, συντήρησης των υφιστάμενων λιμενικών έργων πρόσβασης στα Στροφάδια, αλλά και η έγκριση για την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου για την εκτέλεση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Στροφάδων είναι τρία σημαντικά θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν την διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη αύριο και μεθαύριο.
Σε ότι αφορά στο πρώτο θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει να γίνει ενημέρωση για τα έργα στο Ειδικό σχολείο και το έγγραφο που έστειλε στον Πρόεδρο υπογεγραμμένο από τους Συμβούλους Γ. Κορφιάτη και Θ. Γουλή αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Σχολείου Ζακύνθου, οι οποίοι παραμένουν όμηροι των εργολάβων που έχουν αναλάβει το νέο κτίριο, το οποίο έπρεπε να έχει παραδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2017. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τελειώσει το έργο και επιπλέον έχουν προκύψει και επιπλέον προβλήματα σε υποδομές ακριβώς από τις εργασίες όπως η θέρμανση καταργήθηκε επειδή το λεβητοστάσιο ήταν σε χώρο του νέου σχολείου, ο αύλειος χώρος του σχολείου περιορίστηκε στο 30% λόγω εργασιών για το νέο κτήριο και το σύγχρονο θερμοκήπιο ξηλώθηκε για να μεταφερθεί αλλού και στο σημείο έχει απομείνει ένα σωρός από σίδερα. Eίναι ένα σχολείο με πολλά προβλήματα μιας και είναι ένα αρκετά παλιό κτίριο και μικρό για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών που φοιτούν εκεί”.
Από την άλλη μεριά, δουλειά στα Στροφάδια έπιασαν ήδη τα τεχνικά κλιμάκια επιστημόνων μετά και το “πράσινο φως” που δόθηκε με την προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη διάσωση και αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου. Μετά από 30 χρόνια συνεχών προσπαθειών της Μητρόπολης Ζακύνθου και των υποσχέσεων που ελάμβανε, για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, οριστικοποιήθηκε στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η προγραμματική σύμβαση για την ενεργοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται.
Συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να αξιοποιηθεί η συνολική χρηματοδότηση των 14.000.000 ευρώ, για να αποκατασταθεί πλήρως το ιστορικό μοναστήρι.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν