Χρ. Τετραδη || Πιστεύω στη δύναμη της γυναίκας

Οι σύγχρονες γυναίκες καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πολλαπλούς ρόλους, ταυτόχρονα. Σύζυγοι, μητέρες, κόρες, αδελφές, εργαζόμενες, καλές νοικοκυρές αλλά και καλές επαγγελματίες.
Πολλές φορές ο ρόλος της γυναίκας απαιτεί συνεχή προσπάθεια σε πολλές, διαφορετικές και κυρίως ανελαστικές υποχρεώσεις. Μπορεί; Ναι, μπορεί!
Πιστεύω στη θέληση και τη δύναμη της γυναίκας . Είναι τέτοια που μπορεί πραγματικά να πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα.
Η σύγχρονη γυναίκα είναι δυναμική και δημιουργική, κατακτά τη θέση της στον κόσμο, πολεμά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, διευρύνει τη συμμετοχή της στη δημόσια ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Εμείς οι γυναίκες στη σύγχρονη εποχή έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλο και πιο δύσκολες υποχρεώσεις, ευθύνες και προκλήσεις, τόσο στον επαγγελματικό στίβο όσο και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.
Πράγματι, ο εναρμονισμός και η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Το «Ω Θεέ μου πως θα τα προλάβω όλα;» μπορεί να είναι μια συνηθισμένη σκέψη κάθε πρωί, όμως στο τέλος της ημέρας όλα έχουν γίνει. Και έχουν γίνει σωστά.
Πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε εξίσου καλά και στα δύο! Μοιάζει μαγικό αλλά δεν είναι.
Προσωπικά, δεν έχω κάποια κρυφή συνταγή. Αυτά που χρειάζονται είναι, αγάπη και κατανόηση, ορισμός προτεραιοτήτων και σωστή αξιοποίηση του χρόνου. Αν έχεις αυτά, γίνονται όλα.
Θαυμάζω κάθε γυναίκα που καθημερινά δίνει τον καλύτερο εαυτό της.
Κάθε γυναίκα που προσπαθεί, που βάζει στόχους, που πετυχαίνει. Κάθε γυναίκα που αγωνίζεται να κάνει το καλύτερο για τους γύρω της, που βρίσκει τρόπους να ξεπερνάει τα εμπόδια. Κι εδώ ανάμεσά μας, είναι πολλές, τέτοιες γυναίκες, που θαυμάζω.
Το πιο «ηρωικό» είναι πλέον να τα βγάζεις πέρα στην καθημερινότητα, μέσα από πολλές αντιξοότητες και πολλά προβλήματα που πολλαπλασιάστηκαν, ειδικά για τις γυναίκες, στα χρόνια της κρίσης.
Όμως το μεγάλο πλεονέκτημα εμάς των γυναικών, είναι αυτό που λέμε «νοικοκύρεμα». Και γενικά ως κοινωνία στην Ζάκυνθο, χρειαζόμαστε ένα σοβαρό «νοικοκύρεμα» .
Έχει μεγάλη αξία να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση δομών και υπηρεσιών που στηρίζουν και διευκολύνουν τη γυναίκα. Από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τον τακτικό ιατρικό προληπτικό έλεγχο.
Δεν μπορεί στην Ζάκυνθο οι γυναίκες, πόσω δε μάλλον οι μητέρες, να ζούμε καθημερινά με την ανασφάλεια και τον φόβο, αφού η παιδιατρική κλινική, εδώ και μήνες και παρά τις διαβεβαιώσεις διοίκησης, βουλευτή και υπουργών, υπολειτουργεί, για την ακρίβεια σχεδόν δεν λειτουργεί καθόλου και το ξέρετε όλες.
Εδώ που έχει φτάσει λοιπόν, η κατάσταση, σίγουρα χρειάζονται οι γυναίκες για μπει μια τάξη.

*Ομιλία στην εκδήλωση της Ρ. Κράτσα για τη Γυναίκα