Κινητοποιήσεις μαθητών || Βγήκαν στους δρόμους για τις αλλαγές στην Παιδεία

Με καταλήψεις, δυναμικές κινητοποιήσεις πανό και συνθήματα ζήτησαν χθες και οι μαθητές της Ζακύνθου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που φέρνει αλλαγές στην Παιδεία. Τα αιτήματα τους είναι να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να μην καλούνται οι μαθητές να κάνουν μηχανογραφικό από τη Β’ Λυκείο με το μαχαίρι στο λαιμό και με λιγότερες επιλογές. Επίσης διαμαρτύρονται για την αύξηση της ύλησης που θα ενισχύσει την παραπαιδεία όπως τονίζουν.

Σε σχετικό Ψήφισμα οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως “Οι νέες αλλαγές όχι μόνο μας επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά αλλά και μας ωθούν να στρεφόμαστε σε εναλλακτικές λύσεις αντίθετες με τη δωρεάν παιδεία. Για αυτές ρωτήθηκαν όλοι πλην της μαθητικής κοινότητας, η οποία είναι άμεσα ενδιαφερόμενη. Η αύξηση της ύλης προωθεί περισσότερο το φροντιστηριακό σύστημα, μας αφαιρεί χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα μας αγχώνει περισσότερο και δεν μας εγγυάται ότι θα πετύχουμε στις εξετάσεις. Μετατρεπόμαστε σε πειραματόζωα και θεωρούμαστε φυγόπονοι επειδή δεν υπακούμε σε αυτά που μας λένε να δεχτούμε αμάσητα. Είμαστε πρόθυμοι να έρθουμε κοντά στους μεγαλύτερους και να διαπραγματευτούμε. Λέμε όχι, σε αυτά που αποφασίζονται για εμάς χωρίς εμάς”.

Ο Νικόλαος Γούλας εκπροσωπώντας το 2ο Λύκειο μας δήλωσε πως “παραμένουν κλειστά τα σχολεία για το καινούργιο σύστημα που προσπαθεί η κυβέρνηση να καταθέσει. Οι μαθητές προσπαθούν να αποφευχθεί αυτό το νέο μέτρο. Δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό που ζητάμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να πετυχουμε το στοχο μας”.
Από τη μεριά του και ο Χρήστος Καποδίστριας -1ο Λύκειο- προσθέτει “ενισχύει την παραπαιδεία, το φροντιστηριακό σύστημα των σχολείων. Το σχολείο καταλήγει να μην σε κάνει άνθρωπο, αλλά ρομπότ που να λύνει 3,000 ασκήσεις που θα πέσουν στις πανελλήνιες. Όταν μας λέει ότι έχουμε κατά 30-40% αύξηση της ύλης είναι σαν να μας λέει ότι θα κάθεσαι σπίτι σου κάθε μέρα και θα χαλάς κάθε μήνα 2,000€ στα φροντιστήρια”.

Η Χρυσούλα Κολυβά -ΓΕΛ Κατασταρίου- επεσήμανε, τελος, πως “το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ύλη. Όσο αυξάνεται, αυξάνονται και τα φροντιστήρια. Το Λύκειο γίνεται ένας χώρος που τα παιδιά ουσιαστικά δεν χρειάζονται να πηγαίνουν, γιατί τα φροντιστήρια κάνουν όλη την δουλειά. Η Β’ Λυκείου είναι περισσότερο στον αέρα και τα παιδιά δεν ξέρουν τι μαθήματα να κάνουν, ποια βιβλία θα διαβάσουν και ποια θα είναι στην ύλη για τις Πανελλήνιες”.
Αντιπροσωπεία των μαθητών που έκλεισαν τους δρόμους επισκέφθηκε την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συνομίλησε με τον προϊστάμενο της Κωνσταντίνο Γκούσκο, ο οποίος ζήτησε να μάθει τα αιτήματα των παιδιών και τον λόγο που διαμαρτύρονται. Η κινητοποίηση των μαθητών συνεχίστηκε μέχρι το Διοικητήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολεία αυτά τελούν υπό κατάληψη μαζί με άλλα εκπαιδευτικά κέντρα του νησιού μας, με τα παιδιά να εκφράζουν με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεση τους στο νέο νομοσχέδιο και να ζητάνε την άμεση απόσυρση του.