Δ. Αρκαδιανος – Μ. Γιαννουλης || Μια σπουδαία παρακαταθήκη για την παράδοση του χορού

Μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού αποτελεί το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο “Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου”. Περιλαμβάνει 47 τραγούδια και σκοπούς και δέκα χορούς με ηχητική και οπτική καταγραφή σε δύο CD και ένα DVD. Ένα μόνο μέρος από 650 δημοτικά τραγούδια με τις παραλλαγές τους, τριάντα σκοπούς και δεκαέξι χορούς που τα τελευταία επτά χρόνια, από το 2011, έχουν καταγράψει οι δύο νεαροί ζακυνθινοί Διονύσης Π. Αρκαδιανός και Μαρίνος Δ. Γιαννούλης. Το βιβλίο καταγράφει χορούς, τραγούδια, όργανα, τραγουδιστές, τόπους, χρονολογίες, εκτελεστές, έθιμα, σχετικά ιστορικά δεδομένα, λεξιλόγιο της διαλέκτου και της ορολογίας, πάρα πολλές φωτογραφίες, ευρύτατη βιβλιογραφία, αλλά και άλλα. Είναι μια θεμελιακή κατάθεση στην ιστορία της Ζακύνθου, της Ελλάδας, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα.

Όλα αυτά ξεδιπλώθηκαν στην πρόσφατη βιβλιοπαρουσίαση με ομιλητές τους κ.κ. Ν. Κεφαλληνό, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Δ. Βίτσο, Εκδότη – Συγγραφέα, Ρ. Λουτζάκη, Ανθρωπολόγο του Χορού του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ν. Γράψα, Μουσικό, Θεωρητικό του Πολιτισμού και Μουσικοπαιδαγωγό. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Ντιάνα Χαϊκάλη-Χειμαριού, τη μουσική επιμέλεια είχε ο Ανδρέας Σταμίρης.
“Είναι μια επταετής έρευνα που μαζί με τον Μαρίνο Γιαννούλη ξεκινήσαμε το 2011 να ψάχνουμε τα δημοτικά τραγούδια και τους χορούς της Ζακύνθου. Βρήκαμε πληροφορίες για τους χορούς. Πήραμε πάνω από 1,000 συνεντεύξεις και μέσα στο βιβλίο έχουμε συμπεριλάβει 300 συνεντεύξεις. Έχει 40 τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται σε δυο CD και ένα DVD με 29 αρχεία με χορούς. Όλο αυτό που εμείς ανακαλύψαμε γυρνώντας στα χωριά το είδαμε επί σκηνής” μας δήλωσε ο Δ. Αρκαδιανός.


Ο Μ. Γιαννούλης στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε να αποτυπωθεί όλη η συνδρομή των απλών Ζακυνθινών που συμμετείχαν για να γίνουν γνωστά τα τοπικά έθιμα, τα τραγούδια και οι χοροί επισημαίνοντας “Μετά από πάρα πολλά χρόνια που περιπλανηθήκαμε στα χωριά του νησιού μας πραγματοποιήσαμε μια έρευνα για το τραγούδι και τον χορό για τα τοπικά έθιμα της Ζακύνθου και είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε το βιβλίο μας. Είναι μια έρευνα που δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς την συνδρομή όλων αυτών των ανθρώπων”

Σημαντική ήταν η συνδρομή του ιδιοκτήτη της Levante Ferries και του 11880 Γιώργου Θεοδόση, ο οποίος ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου τονίζοντας πως “Δυο νέοι Ζακυνθινοί, θεώρησαν αποστολή και καθήκον τους να αποτυπώσουν τα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Ζακύνθου δημιουργώντας μια πυξίδα πολιτισμού ως φόρο τιμής στις παλαιότερες γενιές και ως πλειοδότημα στις νέες γενιές. Ανέλαβαν μια υψηλή αποστολή και την έφεραν σε πέρας με αξιοθαύμαστο τρόπο, ελάχιστα μέσα και κινητήριο δύναμη την αληθινή αγάπη. Για αυτούς αλλά και όλους τους γνωστούς και αφανείς συντελεστές αυτού του έργου, λέξεις όπως μπράβο και ευχαριστώ είναι μικρές. Για μένα ήταν υποχρέωση να στηρίξω άμεσα το έργο τους όπως κάνω σε κάθε ανάλογη περίπτωση για την Ζάκυνθο της καρδιάς μας”.
Στο τέλος της εκδήλωσης δεκάδες μουσικοί και χορευτές γέμισαν την σκηνή και πρόσφεραν ένα υπέροχο θέαμα στους παρευρισκόμενους που χειροκρότησαν με θέρμη.