Βραβείο καλύτερης ιδέας για την ομάδα Ζante Robotics

Μετά την διάκρισή τους, στους περιφερειακούς αγώνες οι δύο ομάδες “zante robotics” του φροντιστηρίου ΚΥΒΕΤΟΣ ολοκλήρωσαν για την φετινή χρονιά το συναρπαστικό τους ταξίδι στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον διήμερο tελικό που διεξήχθη στο κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου. Οι δύο ομάδες συμμετείχαν στην κατηγορία open για παιδιά δημοτικού με θέμα “Αρχιπέλαγος Αιγαίο” και στην κατηγορία Γυμνασίου “Πρωτέας”. Είχε προηγηθεί στην Πάτρα ο Περιφερειακός τελικός Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδος όπου η ομάδα του Γυμνασίου κατέκτησε την δεύτερη θέση αλλά και η ομάδα του δημοτικού την τέταρτη θέση.
Στην διοργάνωση πήραν μέρος σχεδόν 2.000 μαθητές και 454 ομάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα όπου η ομάδα του Δημοτικού “zante robotics” κατάφερε να αποσπάσει επάξια το 1ο βραβείο για την καλύτερη ιδέα που έχει ή/και θα έχει εφαρμογή στο μέλλον.

Η ομάδα του φροντιστηρίου ΚΥΒΕΤΟΣ για την κατηγορία Δημοτικού αποτελείται από τους μαθητές: Αποστολάτο Λουκά, Δήμο Παναγιώτη, Κελαιδινό Βασίλη, Κεφαλληνό Χρήστο, Μαρίνο Γιάννη, Μουζάκη Νικόλαο, Μυλωνά Αντωνία, Παπαδάτο Νικόλα, Ποταμίτη Γιάννη και προπονητή τον Κυβετό Γιάννη που δήλωσε πως “Η Νησιώτικη καταγωγή μας, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, παρακίνησε την ομάδα μας ώστε να κατασκευάσει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί το οποίο καταναλώνει μόνο πράσινη ενέργεια δήλωσαν όλο χαρά οι διαγωνιζόμενοι”.
Το συγκεκριμένο project επιλύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, αυτό της ηλεκτροδότησης αλλά και της μείωσης των ρύπων μέσω της χρήσης ηλεκτρικού λεωφορείου, το οποίο μετακινεί κατοίκους αλλά και τουρίστες από την πόλη προς την παραλία αλλά και το λιμάνι του νησιού.
Η ομάδα για την κατηγορία Γυμνασίου αποτελείται από τους μαθητές: Βερτζάγια Γιάννη, Στρούζα Διονυσία και Στρούζα Πέτρο και προπονητή τον Κυβετό Γιάννη.

Ο φετινός διαγωνισμός για την κατηγορία του Γυμνασίου βασίστηκε στην δοκιμασία με τίτλο “Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)”. Πηγή έμπνευσης της δοκιμασίας οι επικοινωνίες κατά τη Βυζαντινή περίοδο και παρουσιάζει την «περιπετειώδη» πορεία των αγγελιοφόρων που διέσχιζαν την αχανή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ταχύτητα. Ο αγγελιαφόρος ξεκινά από την Ιερουσαλήμ και περνά από τέσσερις πόλεις μεταφέροντας μεταξύ τους μηνύματα ενώ ολοκληρώνει τελικά την πορεία του στην Κωνσταντινούπολη. Η δοκιμασία στηρίζεται πάνω στη μεταφορά μηνυμάτων όπως ήταν διαδεδομένη την Βυζαντινή περίοδο πάνω σε ένα «δρόμο» της αυτοκρατορίας που ένωνε τις παραπάνω πόλεις. Τα ρομπότ πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα μηνύματα όσες περισσότερες φορές προλάβουν στον χρόνο που τους δίνεται και να καταλήξουν στην περιοχή του τερματισμού, την Κωνσταντινούπολη.
Οι προσπάθειες όμως και η προετοιμασία των ομάδων “zante robotics” του φροντιστηρίου ΚΥΒΕΤΟΣ δεν σταματούν εδώ αλλά ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο Πανελλήνιο Διαγωνισμό.