Άγνωστο παραμένει ενόψει καλοκαιριού το καθεστώς με τις “γουρούνες”

“Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα” βρίσκονται μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και στο νησί μας, στον κλάδο των τετράτροχων οχημάτων -γνωστα ως “γουρούνες”- αφού ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νέου νόμου που φέρνει τα πάνω κάτω σε ότι αφορά την κυκλοφορία τους, δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.
Ως γνωστό ο νέος ΚΟΚ δίνει “κόκκινη κάρτα” στην κυκλοφορία τους, ωστόσο μετά από σφοδρές αντιδράσεις έδωσε τελικά τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα, μεταβιβάζοντας την ευθύνη να πάρουν ή να μην πάρουν τις όποιες περιοριστικές για την κυκλοφορία τους αποφάσεις στους δήμους. Στην περίπτωση του Δήμου Ζακυνθίων πάντως, δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση.
Ειδικότερα, με απόφαση του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου καθορίζεται η κυκλοφοριακή ικανότητα και βατότητα του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι ελαφριές και βαριές τετράτροχες μοτοσικλέτες, που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα εσωτερικής καύσης με κυλινδρισμό έως 125 κυβικά εκατοστά και προσδιορίζεται ο ανώτατος αριθμός των παραπάνω οχημάτων, που μπορούν να κυκλοφορούν. Οι αποφάσεις αυτές επανεξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τους οικείους Δήμους και πάντως δεν μπορούν να είναι μικρότερα των πέντε 5 ετών.
Κατόπιν ο Δήμαρχος μετά την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τάσσει προθεσμία τριών 3 μηνών για την υποβολή αιτήσεων έγκρισης κυκλοφορίας των παραπάνω οχημάτων. Διευκρινίζεται ότι η έγκριση κυκλοφορίας αφορά το δικαίωμα κυκλοφορίας στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο και σε καμία περίπτωση το δικαίωμα κυριότητας ή κατοχής του οχήματος. Αν ο αριθμός των οχημάτων για την κυκλοφορία των οποίων υποβάλλονται αιτήσεις δεν υπερβαίνει την κυκλοφοριακή ικανότητα γίνονται δεκτές όλες. Αν ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει την κυκλοφοριακή ικανότητα διενεργείται πλειοδοτική ή και με βάση τα κριτήρια και τους όρους που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, διαδικασία επιλογής, από τον οικείο Δήμο, για την επιλογή των δικαιούχων. Το δικαίωμα κυκλοφορίας ισχύει για πέντε 5 έτη. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να καθορίζονται τα κριτήρια καθορισμού της κυκλοφοριακής ικανότητας και βατότητας του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου και το ειδικότερο περιεχόμενο της αίτησης έγκρισης κυκλοφορίας των παραπάνω οχημάτων και τα αναγκαία δικαιολογητικά της.