ΜΙΤΤ 2019 || Τουριστικοί πράκτορες και Περιφέρεια ανέδειξαν το Ιόνιο


φωτο: [email protected]

Περισσότεροι Ρώσοι “ψηφίζουν” φέτος Ελλάδα για διακοπές και σπεύδουν να κάνουν έγκαιρα κρατήσεις καταλυμάτων για την ερχόμενη θερινή περίοδο, διπλασιάζοντας τον αριθμό των προκρατήσεων. Η Έκθεση ΜΙΤΤ 2019 (Μόσχα), εντάσσεται στις σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού παγκοσμίως, συγκεντρώνει ιδιαίτερα εφέτος έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω του μεγάλου αριθμού Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πατρίδα μας. Αυξημένες έως και 15% είναι οι προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια των Ρώσων για την Ελλάδα για το 2019 και στο πλαίσιο των επαφών της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για να συνεχιστεί η ισχυρή τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα. Mε τη θετική αυτή δυναμική αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά.
Με ανύπαρκτη την παρουσία του δήμου, τρόπους να αναθερμανθεί το τουριστικό ρεύμα προς τα Ιόνια και επιμέρους στη Ζάκυνθο αναζήτησαν στην παγωμένη Μόσχα, τουριστικοί πράκτορες περιμένοντας με αγωνία τα ρωσικά γκρουπ που βρίσκονται στην αναμονή για το νησί μας.
Αντιθέτως την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος με το επιτελείο του όπου συνεχίζει να αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τον ανεξάντλητο τουριστικό πλούτο της στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού.

Προώθηση και προβολή
Η τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ συγκέντρωσε τα βλέμματα των πάντων, αφού οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν μήλον της έριδος για όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Όλοι θέλουν να τους έχουν πελάτες, όμως με τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που θα κάνουν διακοπές έχει συρρικνωθεί.
Φυσικό είναι λοιπόν, η πίτα να έχει μικρύνει και να γίνεται σφαγή για το ποιος θα καταφέρει να προσελκύσει τους λιγοστούς Ρώσους τουρίστες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και όλοι κάνουν ότι μπορούν για να τα καταφέρουν.H δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη φετινή ΜΙΤΤ ολοκληρώθηκε με μία σημαντική διάκριση. Ο ΕΟΤ έλαβε το βραβείο καλύτερης παρουσίας χώρας «Country Presentation Award” για την μακρoχρόνια συμμετοχή της Ελλάδας στην Έκθεση και την ελκυστικότητα του ελληνικού περιπτέρου.

Οι προκρατήσεις
Οι Ρώσοι με την αποδεδειγμένα υψηλή εισοδηματική στάθμη, ήταν οι καλύτεροι πελάτες του νησιού μας, και κινούσαν όλη την αγορά, αφού επισκέπτονταν τα καταστήματα, νοίκιαζαν αυτοκίνητα και ξόδευαν αρκετά χρήματα σε δραστηριότητες. Το όποιο κενό αφήσουν πίσω τους, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να καλυφθεί.
Μπορεί να ακούγονται πολλά για σχετική αύξηση στις προκρατήσεις από την ρωσική αγορά, όμως η προτίμηση των Ρώσων για τη χώρα μας και ιδίως για τα Επτάνησα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα μηνύματα για το που θα κυμανθεί φέτος η άφιξη των ρώσων τουριστών και τι περιθώρια αντιστροφής του κακού κλίματος υπάρχουν, δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα είναι ανοιχτά. Η Διεθνής έκθεση ΜΙΤΤ κατατάσσεται μεταξύ των πέντε δυναμικότερων τουριστικών εκθέσεων του κόσμου και τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα. Για είκοσι χρόνια οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας την αναγνωρίζουν ως το κύριο γεγονός της τουριστικής Ρωσίας.

Εκτιμήσεις και διαπιστώσεις
Για τις τοπικές επιχειρήσεις είναι αλήθεια ότι οι Ρώσοι τουρίστες λείπουν, καθώς βοηθούσαν σημαντικά την οικονομία του νησιού, αφού ξόδευαν αρκετά χρήματα την καλοκαιρινή περίοδο. Την μεγάλη πτώση την είχαμε το 2014 που στη Ζάκυνθο είχαμε 18 πτήσεις από τη Ρωσία. Το 2015 μειώθηκε και κατά τη γνώμη μου ήταν πολιτικό θέμα καθώς έγινε αναστολή εργασιών σε ρώσικα γραφεία τα οποία δεν λειτούργησαν. Το 2016 με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και με την έκδοση βίζας, αλλά και με το λουκέτο που έβαλαν αρκετοί tour operator και πρακτορεία οδήγησαν στο να μην αυξηθούν οι πτήσεις, ούτε να έχουμε αθρόα επίσκεψή τους. Βέβαια τα πράγματα πήγαν αρκετά καλύτερα το 2017. Καλώς ή κακώς λείπουν οι Ρώσοι από τη Ζάκυνθο και πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιστρέψουν. Φέτος κάτι φαίνεται να αλλάζει και περισσότερο του χρόνου.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

“Για την ρώσικη αγορά υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η ζήτηση και η προσφορά. Υπάρχει μεγάλη διάθεση από πλευράς προσφοράς και ζήτησης. Ο ρώσικος τουρισμός προετοιμάζει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τον Ελληνικό τουρισμό φτάνει να γίνουν τα κατάλληλα βήματα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι πάμε ελαφρά καλύτερα. Πιστεύω ότι η πτήση για τη Ζάκυνθο που υπάρχει θα είναι γεμάτη. Το 2018 ήταν 22 πτήσεις τώρα είναι πιθανό να έχουμε 25 πτήσεις. Για τη Ζάκυνθο είναι ανάλογα με τις αεροπορικές θέσεις. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις θα είναι ικανοποιητικές”

ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΠΟΤΩΝΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

“Η έκθεση πήγε αρκετά καλά. Το ενδιαφέρον ανεβαίνει. Είναι προγραμματισμένη απευθείας πτήση για αεροπλάνο. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη Ζάκυνθο. Η κατάσταση είναι γενική όπως παντού και υπάρχουν ανταγωνιστές όπως η Τουρκία και η Τυνησία. Έχει σταθεροποιηθεί για τους Ρώσους και ίσως είναι πιο εύκολα τώρα. Δυσκολεύει γιατί υπάρχει ακόμα η βίζα και στους άλλους προορισμούς δεν υπάρχει. Εγώ βλέπω πιο θετικά τα πράγματα σε σχέση με το 2018. Για την Ελλάδα δεν ήταν καλή χρονιά το 2018, αλλά βλέπουν πιο θετικά τα πράγματα το 2019”