Α΄ Χαιρετισμοί στη Ζάκυνθο || Στο Μητροπολιτικό Ναό η Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας

Παρασκευή της πρώτης εβδομάδας των νηστειών και σε όλες τις εκκλησίες της χώρας ψάλλετε η ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών. Μια πανέμορφη, κατανυκτική ακολουθία, ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της χριστιανικής παράδοσης, που είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκαλεί πνευματική ανάταση στους πιστούς.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου πλήθος πιστών συνέρρευσε και παρακολούθησε με κατάνυξη την ιερή ακολουθία -χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμουυ- θέλοντας να ακούσουν το «Άγγελος Πρωτοστάτης…», που είναι τόσο δεμένο με την πορεία προς την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Την ακολουθία λάμπρυνε με τη συμμετοχή του το εκκλησιαστικό τμήμα της Ανδρικής Χορωδίας Κέρκυρας

Ονομάστηκε έτσι, διότι στο άκουσμά του το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του “Χαιρετισμοί”, προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη “Χαίρε”. Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου.