Υπογράφηκε από τον Χρ. Σπίρτζη η μελέτη για τις ζημιές στο λιμάνι

Την απόφαση για την κατακύρωση της μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Ζακύνθου από τον σεισμό του Οκτωβρίου υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Συγκεκριμένα, με το ανωτέρω έγγραφο, κατακυρώνεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την επιλογή αναδόχου της μελέτης για την οριστικής επισκευής και αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στο λιμένα Ζακύνθου, συνολικού ύψους 387.209,73 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. και την ανάθεση εκπόνησης αυτής στην Ένωση των Οικονομικών Φορέων.
Η θετική εξέλιξη γνωστοποιήθηκε από τον Βουλευτή Ζακύνθου και πρώην Υπουργό Σταύρο Κοντονή επισημαίνοντας ότι “αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το σύνολο των δεσμεύσεων της απέναντι στον Ζακυνθινό λαό, στην διαρκή προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές και να ανακουφίσει τους πληγέντες από τη σεισμική ακολουθία της τελευταίας περιόδου”.
Το επόμενο διάστημα δίνεται η δυνατότητα στο λιμάνι να προχωρήσει και να αναπτυχθεί με ένα τρόπο βάσει ενός σχεδίου το οποίο είναι εγκεκριμένο. Ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για τις μελέτες ορίστηκε το τμήμα Μελετών και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών, ενώ για το έργο η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που έχει ήδη επιλεγεί, η μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Ακολούθως, θα γίνει η ανάθεση των προβλεπόμενων από την μελέτη εργασιών σε ανάδοχο, ο οποίος θα επιλεγεί με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, ώστε να επισπευστούν κατά το δυνατόν οι διαδικασίες.
Μια ενέργεια που έρχεται στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβερνητικής εξαγγελίας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν με το κόστος της μελέτης – κατασκευής ανέρχεται στα 10.000.000€.
Υπενθυμίζουμε πως την άμεση προώθηση έργων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στον τραπεζοειδή προβλήτα του λιμανιού είχε ανακοινώσει ως άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης ο Υπουργός Ναυτιλίας, κατά την επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη Ζάκυνθο. Εξονυχιστικός ήταν ο έλεγχος σε όλο το λιμάνι από τεχνικά κλιμάκια με την συνδρομή δυτών μηχανικών του ΥΕΝ αλλά και ερευνητών του ΕΜΠ προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές. Αρχικά βρέθηκαν στον τραπεζοειδή προβλήτα όπου δημιουργήθηκε μεγάλη ρωγμή και εξέτασαν τόσο από την ξηρά όσο και υποθαλάσσια την ζημιά. Με απόφαση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων και πεζών εντός του τραπεζοειδούς προβλήτα Αγ. Διονυσίου. Ανάλογες, οι εκτιμήσεις και στον εγκάρσιο βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου όπου το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης τοποθετώντας κορδέλες, αφού διαπιστώθηκε είναι πως οι τσιμεντένιες κολόνες στις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και χρήζουν παρεμβάσεις αποκατάστασης χωρίς να αποκλείεται η απομάκρυνση τους.