Π. Καραμανάκος: Aντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης με LASER

Άρθρο του Πέτρου Καραμανάκου, Νευροχειρουργού
Τηλ. Επικ: 2610 464. 282 & 2610 464. 147 & 6945548463

Η οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου ο δίσκος φθείρεται και τελικά σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μια ρωγμή, από όπου ένα μικρό μέρος βγαίνει και προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Το τμήμα αυτό που προεξέχει είναι η δισκοκήλη.
Η νόσος αυτή (δισκοπάθεια), όπως μας εξηγεί απαντώντας στα ερωτήματα που του θέσαμε ο νευροχειρουργός Πέτρος Καραμανάκος ο οποίος εφαρμόζει πρωτοποριακή αυτή μέθοδο αντιμετώπισής της στο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» Θεραπευτήριο εμφανίζεται συχνά σε νέους ανθρώπους, αλλά και στη μέση και μεγάλη ηλικία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση (οσφυαλγία) και το πόδι (ισχιαλγία), και ορισμένες φορές μούδιασμα του ποδιού.
Το επεισόδιο διαρκεί συνήθως 4-6 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά δηλαδή είτε ο πόνος επιμένει, είτε το πόδι χάνει τη δύναμή του (παραλύει). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ειδική νευροχειρουργική επέμβαση.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε τη νέα μέθοδο που εφαρμόζετε για την αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης.
Πρόκειται για μία ελάχιστα παρεμβατική, διαδερμική μέθοδο αντιμετώπισης της οσφυϊκής δισκοκήλης με την τεχνολογία του laser. Πιο συγκεκριμένα και αφού με τη βοήθεια της κλινικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας διαπιστώσουμε ότι ο ασθενής πληρεί τις ενδείξεις για διαδερμική δισκεκτομή με laser γίνεται εισάγωγή στο νοσοκομείο και υπό τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπικό έλεγχο μια πολύ λεπτή βελόνα εισάγεται στον υπό θεραπεία δίσκο και μέσω αυτής μια οπτική ίνα εισέρχεται μέσα από την βελόνα. Εν συνεχεία μέσω της οπτικής ίνας εφαρμόζεται ενέργεια laser στον δίσκο εξαχνώνοντας ένα μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα. Αυτό δημιουργεί μια κοιλότητα που επιτρέπει την απομάκρυνση της κήλης από τη ρίζα του νεύρου θεραπεύοντας τα συμπτώματα και τον πόνο. Η όλη διαδικασία διαρκεί 25-30 λεπτά και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια κιόλας μέρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από περίπου 7 ημέρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σε σχέση με την κλασική μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης;
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα κατ’ αρχάς να πούμε πως δεν χρειάζεται γενική αναισθησία και ούτε παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο. Επιπλέον, είναι μία ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος χωρίς τομές στο δέρμα και μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες και μπορεί να επιστρέψει πολύ σύντομα στην εργασία του.
Αναφορικά με τα μειονεκτήματα θα λέγαμε πως το κύριο μειονέκτημα είναι ότι δεν ενδείκνυται για όλες τις μορφές δισκοκήλης και η εφαρμογή της τεχνικής θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αυστηρής επιλογής ασθενών.

Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως;
Παρ’ ότι η συχνότητα της συμπτωματικής οσφυϊκής δισκοκήλης είναι πολύ μεγάλη και η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, στη χώρα μας έχει μόλις λίγα χρόνια εφαρμογής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ελληνες ασθενείς εμπιστεύονται τη μέθοδο αυτή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οσφυϊκής δισκοκήλης.
Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πάσχοντα ή υπάρχουν προϋποθέσεις;
Οπως προανέφερα δεν ενδείκνυται για όλες τις μορφές δισκοκήλης. Ο εξειδικευμένος γιατρός αφού εξετάσει κλινικά τον ασθενή και μελετήσει μία πρόσφατη μαγνητική τομογραφία θα αποφασίσει εάν ο ασθενής πληροί τα κριτήρια εφαρμογής της μεθόδου.

Ποια είναι τα αποτελέσματα; Επιτυγχάνεται οριστική λύση του προβλήματος;
Σε περιπτώσεις όπου η μέθοδος αυτή εφαρμοστεί με τις σωστές ενδείξεις έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Δίνει μάλιστα οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενή και δεν πρέπει απλά να θεωρείται μία δοκιμαστική λύση πριν το χειρουργείο.

Με δεδομένο ότι η οσφυϊκή δισκοκήλη απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους και μάλιστα νεαρής ηλικίας, πιστεύετε ότι πρόκειται για εξελισσόμενη μέθοδο η οποία μελλοντικά μπορεί να έχει χρήση σ’ ένα ευρύτερο πεδίο;
Είναι γεγονός, ότι η συμπτωματική οσφυϊκή δισκοκήλη, η δισκοκήλη δηλαδή που προκαλεί στον ασθενή πόνο στη μέση με αντανάκλαση στο πόδι (ισχιαλγία) αφορά ένα μεγάλο αριθμό ατόμων του γενικού πληθυσμού. Από τα άτομα αυτά μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό είναι σχετικά νέοι άνθρωποι. Δεδομένου λοιπόν του ότι ο καθένας -και δικαίως- αναζητά όλο και λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματός του, η laser δισκεκτομή αποτελεί μία τέτοια τεχνική, η οποία κατά τη γνώμη μου στο εγγύς μέλλον θα εφαρμόζεται ευρέως.

φωτο: spinesolution.gr