Με “μερεμέτια” θα λυθούν ξανά τα προβλήματα στη Ρώμα

Στην “ανατολή” μιας ακόμη τουριστικής περιόδου, και η πεζοδρόμησης της πολύπαθης Ρώμα παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Αυτό συνεπάγεται, πως τόσο κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, όσο και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να περιμένουμε για ακόμη μια φορά αποφάσεις της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του Δήμου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων αναδεικνύεται η πολυσυζητημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την οποία υπολείπονται κάποιες συμπληρωματικές μελέτες -όπως η μελέτη σήμανσης και η λειτουργία πεζοδρόμων που έχουν ανατεθεί από το Δήμο Ζακυνθίων σε ιδιωτικό γραφείο- πριν δοθεί το πράσινο φως για την έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μέχρι τότε επαναλαμβανόμενες είναι οι εργασίες για την επισκευή και αντικατάσταση των πλακών όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και ασφάλειας. Μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς στον πλακοστρωμένο δρόμο δημιουργούνται αποκολλήσεις από τη διέλευση των οχημάτων.
Υπενθυμίζεται πως η οδός εξακολουθεί να θεωρείται ως “αγνώστου ταυτότητας” καθόσον σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Υποδομών δεν αποτελεί τμήμα εθνικής ή επαρχιακής οδού. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μια ασάφεια που όντως υπάρχει στο οδικό δίκτυο που διέρχεται από την πόλη ως προς τον χαρακτηρισμό του.
Στόχος αυτής της διερεύνησης είναι το εάν ο δρόμος κατατάσσεται στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ή το δημοτικό και ως εκ τούτου στη δεύτερη περίπτωση.
Για αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πολεοδομικός σχεδιασμός, καθώς ο δρόμος διέρχεται από την πόλη και καταλήγει σε πλατεία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε τη νόμιμη πεζοδρόμηση της Ρώμα καθώς οι μέχρι τώρα εκκρεμότητες έχουν δημιουργήσει μία χαώδη κατάσταση αποτελεί η μελέτη για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης κάτι που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο ως διαδικασία αφού πρέπει να γίνει ανάθεσή της, να συνταχθεί και μετά να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Για να προχωρήσει, όμως, η διαδικασία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ζητήσει και άλλα στοιχεία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος. Μεταξύ αυτών μια απόφαση για την πεζοδρόμηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και επικαιροποιημένη απόφαση των άλλων Οργάνων καθώς είναι σε συσχετισμό με την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία έχει υποστεί διάφορες αλλαγές. Σε ότι αφορά στον προσδιορισμό του καθεστώτος που θα ισχύσει, εκκρεμότητα παραμένει και η μελέτη σηματοδότησης που έχει ζητηθεί από τον κ. Ηλιόπουλο προκειμένου να υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη. Και μέχρι τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.