Προσοχή στις φόλες στην περιοχή του ΚΤΕΛ

Ιδιαίτερα θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι αρκετών περιοχών στο νησί μας, καθώς βλέπουν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι δολοφονίες αδέσποτων ζώων με φόλες ή με άλλους τρόπους. Παρά, λοιπόν, τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν οι φιλοζωικές οργανώσεις για να προστατεύουν τα αδέσποτα από τις δηλητηριάσεις, άγνωστοι συνεχίζουν να τα βάζουν στο στόχαστρο με σκοπό την εξόντωσή τους.
Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στην περιοχή του ΚΤΕΛ, όπου κάτοικοι της περιοχή βρήκαν σκυλιά τα οποία είχαν καταναλώσει το δόλωμα με αποτέλεσμα ένα από αυτά να εξακολουθεί να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Το τραγικό συμβάν έφερε στη δημοσιότητα ο ΖΟΜΖ με δηλώσεις μελών του οποίου να αναφέρουν πως “κάποιος αποφάσισε να απαλλαγεί από τα αδέσποτα του ΚΤΕΛ ρίχνοντας φόλες στη περιοχή. Η απαράδεκτη αυτή πράξη είναι παράνομη και άκρως επικίνδυνη. Τοποθετώντας δηλητήρια (φόλες), τα ζώα έχουν αργό και οδυνηρό θάνατο αλλά δυστυχώς το κακό δεν σταματάει εκεί. Αυτός που βάζει φόλες θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές των κατοίκων και κυρίως παιδιών που παίζουν στην περιοχή. Εκτός από τα άτυχα αδέσποτα που ίσως έφαγαν, θύμα έπεσε και ένας ιδιόκτητος σκύλος, η Ηλέκτρα. Ελπίζουμε να σωθεί. Οποιος γνωρίζει ή υποψιάζεται τον δράστη, ή έστω έχει κάποια πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με την αστυνομία. Η κακοποίηση των ζώων μας αφορά όλους. Μην κλείνετε τα μάτια”.
Ως γνωστό, κακοποίηση, βασανισμός, δηλητηρίαση, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού είναι παράνομες.
Η πράξη αυτή τιμωρείται από τον νόμο με φυλάκιση από 1 εως 5 χρόνια, χρηματική ποινή 5,000 εως 15,000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο. Η αστυνομία, αφού ενημερωθεί, είναι υποχρεωμένη να διενεργήσει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για κακοποίηση-θανάτωση ζώων και σχηματίζει δικογραφία, όπως και να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και να ζητήσει την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρμόδια εργαστήρια τόσο για το γεύμα όσο και για ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων.