Ο Θ. Κολπονδίνος για ΙΤΒ 2019 || “Η μείωση στις κρατήσεις είναι ευκαιρία για εγρήγορση”

Θεαματικές επιδόσεις ρεκόρ κατέγραψαν οι αφίξεις Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα το 2018, εμφανίζοντας αύξηση άνω του 18% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού. Το 2019, μάλιστα, οι ροές επισκεπτών από τη Γερμανία αναμένεται να καταγράψουν και νέα άνοδο, καθώς -όπως τονίζει το υπουργείο- τα μηνύματα από τις επαφές της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, με παράγοντες της γερμανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο, είναι θετικά.
Ωστόσο, την ανησυχία του για τη μείωση των προκρατήσεων εκφράζει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος καλώντας σε εγρήγορση και συνεργασία κάθε εμπλεκόμενο φορέα για το κοινό συμφέρον, χωρίς να εφησυχάζει, ούτε να θεωρείται μια τέτοια εξέλιξη ως καταστροφολογία. Και πρόσθεσε “θα πρέπει να πούμε και να θυμηθούμε ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε μια αυξητική πορεία όσον αφορά την τουριστική κίνηση και τα ρεκόρ δεν είναι λογικό να καταγράφονται συνεχώς. Επομένως το να έχουμε μια μείωση χωρίς να καταστροφολούμε της τάξης του 10-15% χωρίς αυτό να είναι δεδομένο, μπορεί να φαντάζει και μια διόρθωση, μια ισορροπία ή μια σταθεροποίηση. Το ερώτημα είναι αν αυτό συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Εάν θα είμαστε σε θέση να ισορροπήσουμε την κίνηση χωρίς να έχουμε περαιτέρω μειώσεις και σοβαρότερες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας μας. Θα πρέπει να πούμε και το λέμε πάντα και το λέγαμε, ότι έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συγκυρίες των προηγούμενων ετών. Δυστυχώς δεν το εκμεταλλευτήκαμε, δεν θωρακίσαμε το τουριστικό μας προϊόν. Είμαστε ευάλωτοι σε αρνητικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με το πόσο σκληρό θα είναι το Brexit και αν γίνει βέβαια”.
Εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις του για τη Ζάκυνθο πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κατά καιρούς τρομοκρατικές επιθέσεις και η διαφορά συναλλάγματος σε διάφορες τουριστικές αγορές που απευθυνόμαστε. Έχουμε και τα δικά μας θέματα στο νησί, διότι καλά είναι τα πεντάστερα, οι βίλες και τα πολύ καλά μαγαζιά που έχουν δημιουργηθεί, όμως ο τουρίστας όταν βλέπει σκουπίδια στους δρόμους, οδικό δίκτυο που δεν είναι καλό και τεράστια έλλειψη στις υποδομές δυστυχώς επηρεάζουν, κατά πολύ οι εικόνες και τα μηνύματα μέσω διαδικτύου και οι επιπτώσεις δυστυχώς είναι αρνητικές. Σε άλλα μέρη δεν συμβαίνει αυτό, είναι πιο οργανωμένοι και κινούνται ομαδικά και έχει τις συνέπειες του”.