Η Σαρακοστή γιορτάστηκε με γλέντι, νηστίσιμα και “Χάση”

Mε γλέντια, χορούς, ζωντανή μουσική, άφθονους μεζέδες και κρασί, όπως άλλωστε ορίζει η ημέρα και η παράδοση τίμησαν και με το παραπάνω οι Ζακυνθινοί την Καθαροδευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το νησί.
Σχεδόν σε κάθε χωριό στήθηκε και από μια γιορτινή εκδήλωση από τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, στην οποία θα συμμετείχε πλήθος κόσμου που απόλαυσε την τελευταία ευκαιρία για γιορτή, πριν την έναρξη της Σαρακοστής.
Πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων, και φέτος, ήταν το Καταστάρι. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν σαρακοστιανούς μεζέδες, μαζί με άφθονο κρασί. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΜΟΡΦΕΣ” με το εργαστήρι Λαϊκού Θεάτρου που λειτουργεί στο πλαίσιο του “Θεάτρου τση Ζάκυνθος”, ανέβασε αποσπάσματα από τον “ΧΑΣΗ” του Δημ. Γουζέλη, με συνθετικά κείμενα του Στάθη Πίσκοπου, ενω συμμετείχαν χορευτικά παραδοσιακά σχήματα.
Μια μέρα πριν την εισαγωγή στη Σαρακοστή και τη Νηστεία σηματοδότησε η αναβίωση του εθίμου του κρεμάσματος των “Μαρουλοκρέμμυδων” στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μόλου και το σαρακοστιανό χτύπημα των καμπάνων. Το μαρούλι και το κρεμμύδι, προσεισμικά κρεμιόταν στο καμπαναρίο των Αγίων Πάντων, ακολούθως σ’ αυτό του Αγίου Νικολάου των Ξένων (Μητρόπολη) και σήμερα στου Αγίου Νικολάου του Μόλου στην πλ. Σολωμού.