“Τα Πιστρόφια της Νύφης” ξεσήκωσαν την πλ. Κλαυθμώνος || Από την Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας

Την ξεκαρδιστική ζακυνθινή ομιλία παρουσίασε, “Τα Πιστρόφια της Νύφης” του Νίκου Γουσέτη παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας στην πλ. Κλαυθμώνος εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο το λαικό θέατρο. Αθρόα και η προσέλευση κόσμου που ξεσηκώθηκαν ευχάριστα με αυτό το μοναδικό είδος θεάτρου και καταχειροκρότησαν με την ψυχή τους.

Οι υπαίθριες παραστάσεις που γίνονται στη Ζάκυνθο, κατά την περίοδο κυρίως της Αποκριάς “για ξεφάντωμα των φίλων” ονομάζονται “Ομιλίες”. Οι “Ομιλίες” παίζονται στη Ζάκυνθο από τα μέσα, περίπου του 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο είδος διδασκαλίας θεατρικών έργων σε δρόμους και σε πλατείες.

Αναπτύχθηκαν στο νησί παράλληλα με το λόγιο θέατρο και είναι η πιο αγαπημένη διασκέδαση των ανθρώπων του μόχθου. Με σιγουριά, ποιες είναι οι ρίζες των “Ομιλιών”, είναι δύσκολο να πούμε, καθώς και να προσδιορίσουμε την ακριβή καταγωγή τους. Έχουν τις ρίζες τους στη Βενετοκρατία, ενώ εμφανείς είναι οι επιρροές από την commedia del’ arte και το κρητικό θέατρο.

Με το πέρασμα των χρόνων αποκτούν δική τους ταυτότητα και παρουσιάζουν στο κοινό χαρακτήρες που σατιρίζουν τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας καθώς και τα πρόσωπα που την απασχολούν.

ΦΩΤΟ: ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – Δ. ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ – Δ. ΜΑΡΙΝΟΥ