“Ναυαγίου” το ανάγνωσμα || Ακόμα ψάχνουμε λύση για τη λειτουργία του

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, και το ερώτημα που εξακολουθεί να πλανάται και να προβληματίζει άπαντες είναι εάν και κατά πόσο η παραλία του “Ναυαγίου” θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της, αλλά και η περιοχή στο επάνω πλάτωμα θα έχει μια ευπρεπισμένη εικόνα.
Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο των διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων αφού αυτό εισέπραξε ο Δήμαρχος Ζακύνθου κατά την προ ημερών επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου παρέδωσε στην Γενική Γραμματέα κ. Μπαλντάκη τον φάκελο με τις άδειες παρέμβασης σε αναδασωτέα δασική έκταση και εν συνεχεία στο υπουργείο Τουρισμού και τη Γενική Γραμματέα κ. Καραστάθη, στην οποία παρέδωσε φάκελο με άδειες παρέμβασης στην περιοχή του “Ναυαγίου”.

Οι παρεμβάσεις
Όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος, σε ότι αφορά το πλάτωμα υποβλήθηκε απευθείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος αίτημα για διαχείριση μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα ενώ για την πρόσβαση των πλωτών δια θαλάσσης ανέφερε πως το Λιμεναρχείο θα πρέπει να εκδώσει μια νέα Κανονιστική, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν τεχνοοικονομικές μελέτες ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να αλλάξει όψη το Ναυάγιο και να προχωρήσουν τα έργα που θα αναδείξουν το θαλάσσιο και το χερσαίο χώρο. Να είναι τόπος διαφήμισης για τη Ζάκυνθο και όχι ένα υποβαθμισμένο και επικίνδυνο σημείο.

Λήγει η απαγόρευση
Την ίδια στιγμή ελάχιστες ημέρες απομένουν μέχρι τη λήξη της απαγόρευσης της πρόσβασης των πλωτών και της λήψης θαλάσσιου λουτρού στον όρμο του Ναυαγίου που είχε εκδοθεί από το Λιμεναρχείο με ισχύ μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019 και επομένως όπως όλα δείχνουν θα απαιτηθεί να προβεί σε νέα.
Ωστόσο, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και να εκδοθούν σχετικές κατευθύνσεις θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη οδηγία από αρμόδια κρατική υπηρεσία η οποία θα αποσαφηνίζει τη δυνατότητα ή μη της παραμονής και αποβίβασης, ποιος θα είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στην παραλία ή στο νερό, σε ποια σημεία και για πόση ώρα.

Χρ. Τετράδη: “Χρειάζονται
αποφάσεις και άμεση δράση”

Αποφάσεις και άμεσες δράσεις απαιτούνται, σύμφωνα με την εκτίμηση της προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνας Τετράδη.
Για την ίδια “το Ναυάγιο, το “τουριστικό τοπόσημο” και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου και της Ελλάδας παγκοσμίως, δεν μπορεί να παραμένει αφημένο στην τύχη του. Πρέπει να είναι ανοικτό, προσβάσιμο με απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες. Χρειάζονται αποφάσεις και άμεση δράση”.
Αναφορικά με την πρόταση της δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης αποκλειστικά για το Ναυάγιο, με την σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου, δηλαδή με την συμμετοχή των αρχών και των τουριστικών φορέων και οπωσδήποτε των κατοίκων, δηλώνει πως “κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο φορέας αυτός να πρέπει να είναι βιώσιμος, δραστήριος, ευέλικτος και κυρίως αποτελεσματικός για την προστασία, τη συντήρηση, την ανάδειξη και προβολή του Ναυαγίου. Τόσο του ίδιου του πλοίου, το οποίο χρόνο με το χρόνο διαλύεται, όσο και της παραλίας αλλά και της χερσαίας περιοχής πάνω από τον κόλπο. Αυτό που αποκαλούμε “βράχο”.
Επίσης ο φορέας πρέπει να αναλάβει και να επιλύσει μια σειρά από ουσιώδη ζητήματα, όπως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του σημείου, η θέσπιση και τήρηση ωραρίων και κανόνων λειτουργίας καθώς και η στελέχωση με προσωπικό που θα εγγυάται την ασφάλεια των επισκεπτών, όπως π.χ. ναυαγοσώστες και φύλακες. Οι σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις απαιτούν σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία. Οι τουριστικοί επαγγελματίες της Ζακύνθου οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση”.

Μια υπεύθυνη Πρόταση
Είμαστε λοιπόν το νησί του Ναυαγίου, έστω και αν η πολιτισμική μας ιστορία παραμένει σπουδαιότερη. Τι έχουμε κάνει όμως εμείς γι αυτό; Ακόμα και τις αφίσες με την εικόνα της παραλίας άλλοι τις τυπώνουν και τις κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Και αφήνουμε να κάνουν κουμάντο κάποια μικρά συμφέροντα, ενώ το συμφέρον ΟΛΗΣ της Ζακύνθου είναι να διατηρήσουμε και να οργανώσουμε με σύγχρονους τρόπους, αυτό το θεόσταλτο brand name που μας ξημέρωσε μια μέρα του Οκτώβρη του 1980 και που ταξίδεψε ανέξοδα σε όλο τον κόσμο με τις ψηφιακές φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν σε όλα τα social media.
Για την παγκόσμια ανάδειξη και διατήρηση της μοναδικής σε απόκοσμη ομορφιά παραλίας, απαιτείται η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, με συγκεκριμένο σχέδιο και οργανόγραμμα, που θα βάλει τάξη στην γενικότερη αταξία που επικρατεί στην παραλία και στο πάνω πλάτωμα.

Τι είναι αυτό που λείπει;
Η επιτυχία των στόχων που τίθενται και τους οποίους θέλουμε να υλοποιήσουμε δεν αφορούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της Ζακύνθου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το τουριστικό προϊόν που σχετίζεται με το Ναυάγιο αφήνει πολλά κέρδη στην οικονομία της για αυτό και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Τουρισμού να πάρει δημόσια θέση για την διάσωση και προστασία του Ναυαγίου. Αν αρκείται στο “περιμένω υπεύθυνη πρόταση” -που υπάρχει η ανωτέρω- τότε ζήσε Μάη μου…
Για άλλη μια φορά, με την λογική και νοοτροπία “διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον” αρκεστήκαμε σε διαπιστώσεις όχι όμως και ουσιαστικές προτάσεις αλλαγής πλεύσης – πλην εκείνων των επιστημονικών.
Ας μην ξεχνάμε από πού ερχόμαστε. Ποιοι είμαστε. Ας κάνουμε να λάμψει η φλόγα των προγόνων μας σε μια εθνική συνεννόηση και συστράτευση, για να λυθούν τα προβλήματα και να προχωρήσουμε πρωτοποριακά προς το μέλλον. Η περίοδος του “ραγιαδισμού” πρέπει να τελειώσει ανεπιστρεπτί. Ας πάρουμε τις πρωτοβουλίες που μας αναλογούν και μας αρμόζουν. Μυαλό υπάρχει, DNA καλό υπάρχει. Τι μας λείπει;