Αφιέρωμα στον Ξενόπουλο με ήχους της Ζακυνθινής Μαντολινάτας

Από εξαιρετική επιτυχία συνοδεύτηκε η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Γρηγόριο Ξενόπουλο και διοργάνωσε στα πλαίσια των δράσεών της η Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού Αθήνας “Διονύσιος Ρωμας” με πρόεδρό της, τον κ. Γιάννη Καρακασίδη.
Μια εκδήλωση – φόρος τιμής στο Ζακυνθινό μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο και συγγραφέα θεατρικών έργων, ακαδημαϊκό και συνιδρυτή από κοινού με τον Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της οποία διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος, Γρηγόριο Ξενόπουλο. Πλήθος κοινού οι περισσότεροι εκ των οποίων Ζακυνθινοί, μεταξύ των οποίων ο έγκριτος νομικός Διονύσης Γκούσκος έδωσαν το παρών και χειροκρότησαν την τόσο όμορφη αφιερωματική βραδιά.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Ποιητής και πρώην διευθυντής του BBS Παυλος Ναθαναήλ και ο Πρόεδρος της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού Αθήνας “Διονύσιος Ρωμας”, Γιάννης Καρακασίδης.
Ομιλητές ήταν η Διδάκτωρ και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δεσποινα Κοσμοπουλου με θέμα “Ξαναδιαβάζοντας τη Στέλλα Βιολάντη: Μία σημειολογική προσέγγιση”, η Καθηγήτρια Φιλόλογος, Ιστορικός-Αρχαιολόγος, π. Διευθύντρια Δ/θμιας Εκ/σης Διονυσία Γκούσκου με θέμα “Ο Ξενόπουλος και το θέατρο. Η γυναίκα βασική ηρωίδα στο έργο του”, η Κριτικός Λογοτεχνίας, Συγγραφέας, Θεολόγος Χρύσα Νικολάκη με θέμα “ΕργοΒιογραφικά στοιχεια και ο έρωτας στους Μυστικους Αρραβώνες του Ξενόπουλου”, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, μελος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ Αναστάσιος Ντάνος, η Ποιήτρια και μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ Ελενη Συκα – Κοντοζογλου, ο καθηγητής Στέλιος Βασιλάτος με θέμα “Η Διάπλασης των Παίδων από την ματιά ενός Φυσικου”.

Σημαντική υπήρξε και η παρουσία της Ζακυνθινής Μαντολινάτας 1958 –όλοι τους μαθητές των Γ. Λεφτάκη και Στ. Αρβανιτάκη- η οποία άνοιξε και έκλεισε την βραδιά προσφέροντας μια μουσική πανδαισία και ξυπνώντας όμορφες αναμνήσεις με μαέστρο τον Μπάμπη Πλατυπόδη. Θεατρικά την εκδήλωση “έντυσε” η ηθοποιός, Πρόεδρος του διεθνούς πολιτιστικού Συλλόγου “ Ορίζων” Μεμη Αναστασοπούλου υπο την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σκηνοθέτη Θεόδωρου Οικονομίδη.
Και βέβαια όλα αυτά με το συντονισμό και παρουσίαση της δημοσιογράφου και ηθοποιού Λετίτσιας Μουστάκη.