Είναι της εποχής και γίνεται ο… χαμός για τη συγκομιδή τους στη Ζάκυνθο

Είναι της εποχής και γίνεται… ο χαμός για τη συγκομιδή τους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Στη Ζάκυνθο πολλοί οι θιασώτες που επιδίδονται στο άθλημα της συγκομιδής τους.

Και αυτά δεν είναι άλλα από τα «Κουρκουτσέλια» – «Κουρκουτζέλια» που φυτρώνουν στην ύπαιθρο του νησιού.

Τα κουρκουτσέλια είναι άγρια λουλούδια με βολβό, λεπτό μίσχο και μωβ-μπλε λουλουδάκια, τα οποία εμφανίζονται μετά τις βροχές του χειμώνα, στο τέλος Φλεβάρη μέχρι τέλος Μάρτη. Φυσικά, η επιστημονική τους ονομασία είναι muscari.

Το Μούσκαρι ή σταφυλοϋάκινθος ή του κούκου το ψωμάκι ή κουρκουρτζέλια ή καλογήρια ή ασκορδουλάκο ή βολβός ή όπως αλλιώς το αποκαλούν σε κάθε περιοχή της χώρας μας!. Ένα είναι το γεγονός; Σε μερικές περιοχές το άνθος αποτελεί ένα νοστιμότατο πιάτο για όσους ξέρουν..

Μας τα θύμισε με τη φωτό που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook ο κ. Νίκος Μούσουρας. Ιδιότυπα χορταρικά μαγειρεύονται είτε βραστά με ξίδι και λάδι, είτε κοκκινιστά, τσιγαριστά με αυγά μάτια ή χταπόδι.Και ασφαλώς απαιτείται και η σχετική προετοιμασία πριν μαγειρευτούν.