Στην ανακύκλωση μυήθηκαν οι μαθητές της Λιθακιάς

Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία του νησιού μας πάνω στην πρόληψη των αποβλήτων πραγματοποίησε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου. Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με το Διευθυντή και τους δασκάλους του Δημοτικού Λιθακιάς, στο πλαίσιο ανάπτυξης και προώθησης της ανακύκλωσης, πραγματοποίησε ενημερωτική δραστηριότητα στους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα ο επιστημονικός συνεργάτης του ΦοΔΣΑ Ντένης Μαλαπέτσας, ενημέρωσε τους μαθητές για τη διαχείριση απορριμμάτων, το ποια υλικά ανακυκλώνονται, το πως κάνουμε σωστά ανακύκλωση, τα περιβαλλοντικά οφέλη που έχουμε για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται, καθώς είδαν και σε βίντεο το πώς λειτουργεί ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Στο τέλος της ενημέρωσης μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα για την ανακύκλωση.
Οι μαθητές έμαθαν να προσεγγίσουν θέματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και εν συνεχεία να συμμετάσχουν στη καθημερινότητα τους σε δράσεις πρόληψης αποβλήτων και γενικότερα σε δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.
Στόχος είναι η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών σχετικά με το καίριο ζήτημα της μείωσης των αποβλήτων των κατοικημένων περιοχών.
Είναι πολύ σημαντικό να τους μιλήσεις από πολύ μικρή ηλικία για την ανακύκλωση και τα οφέλη της και να τα μάθεις να αγαπούν και να διατηρούν την ομορφιά της φύσης. Να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πλευρά της. Την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων διότι επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και διασφαλίζει κοινωνική ισότητα και θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ, σε μια προσπάθεια να “μυηθεί”, εκτός από τη νέα γενιά στον σωστό τρόπο διαχείρισης, και οι ενήλικοι και επιχειρηματίες.
Σπίτι-σπίτι, πόρτα-πόρτα, μαγαζί-μαγαζί προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν κατοίκους και επιχειρηματίες για το θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Μάλιστα αρκετοί πολίτες παρουσιάζονται ακόμα πιο προσεκτικοί, σε ότι έχει να κάνει και με την καθαριότητα στον δρόμο αλλά και το περιβάλλον, προσπαθώντας να μειώσουν και τα πεταμένα σκουπίδια που μπορεί κάποιος να βρει σε τράφους και σε άλλα σημεία εκτός της πόλης της Ζακύνθου.
Μέσα από αυτές τις δράσεις στόχος η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες ώστε να μειωθούν οι παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων, με πρώτη προτεραιότητα την ανακύκλωση. Για πολλούς συμπολίτες μας η ανακύκλωση ήταν άγνωστο πράγμα, ωστόσο μετά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο με την διαχείριση των απορριμμάτων η πλειοψηφία ευαισθητοποιήθηκε και φρόντισε να προσέχει περισσότερο.