Δημοτικές Εκλογές 2019 || Τα “μανιτάρια” πετάχτηκαν αλλά οι Ζακυνθινοί αναζητούν Δήμαρχο

Κάτι λιγότερο από τρεις μήνες έμειναν για τις δημοτικές εκλογές και το ενδιαφέρον από τους πρώτους “μνηστήρες”… για την “καρέκλα” του Δημάρχου έχει πάρει την πορεία του.
Το νέο εκλογικό σύστημα, ο Κλεισθένης, και η απλή αναλογική που για πρώτη φορά δοκιμάζεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργούν σημαντικό ενδιαφέρον σε όσους κάποτε δεν θα σκεφτόταν να “δοκιμάσουν” την δημοτική κάλπη…

Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα και εμφανώς στη Ζάκυνθο!
Ακόμη και ο συνδυασμός που θα εκλέξει δύο συμβούλους, μπορεί να είναι εκείνος που θα αποτελέσει τον αυριανό “ρυθμιστή” στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και αυτό έχει δύο όψεις.
Την μία όψη των αξιών για αυτό τον τόπο, να τρέξουν “τα καλά” ή να φρενάρουν “τα κακά”… και την άλλη όψη της συναλλαγής και των χρηματισμό κάτω από τα τραπέζια…

Το σημερινό τοπίο στο Δήμο Ζακύνθου
Από την πρώτη στιγμή ο συνωστισμός υποψηφίων δείχνει μεγάλος.
Τα τύμπανα του “πολέμου” έστω και άτυπα ήχησαν. Ιερές – ανίερες συμμαχίες και πηγαδάκια, δίνουν και παίρνουν διανύοντας τον προεκλογικό δρόμο.
Σωρό συνδυασμοί φαίνονται στον ορίζοντα και από αυτούς οι 5+ έχουν επικεφαλής “ρυτιδωμένα” πολιτικά πρόσωπα περασμένων δεκαετιών…
Σαν να πάγωσε η “Ζακυνθινή οθόνη” και κανένας δεν βρίσκεται να πατήσει το play…
Στο όνομα του ακηδεμόνευτου χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, του ακομμάτιστου και υπερκομματικού πνεύματος, μετράμε μέχρι σήμερα τις επίσημα ανακοινωμένες υποψηφιότητες: Ν. Αρετάκη, Γ. Αγαλιανού, Γ. Αρμένη, Λ. Γιαννάτου και Φ. Κόκλα.
Και ενώ καταγράφεται υπερεπάρκεια διαθέσεων, έχουμε και τις φερόμενες των Δ. Γάσπαρου, Δ. Γουάστωρ, Τ. Μαρίνου, της “Επανεκκίνησης Τώρα”, μιας ακόμης ενδεχόμενης δραστηριοποίησης επιστημόνων και τεχνοκρατών, και μιας ανάλογης με πρωτοβουλία επιχειρηματιών που προετοιμάζεται με μεθοδικότητα…. και άποψη.
Και στη μέση, ο νυν Δήμαρχος που ανακοίνωσε πρόθεση εκ νέου υποψηφιότητας, αλλά το ξανασκέφτεται.

Τα κόμματα και οι επιδιώξεις
Τα κόμματα έχουν τραβήξει “κόκκινες” γραμμές και ενώ στην τοπική αυτοδιοίκηση επικαλούνται τον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα της, δεν δίνουν χρίσματα αρκούμενοι σε στηρίξεις και κατά συνείδηση επιλογές. Στο πολιτικό παρασκήνιο αναμένουν “νικηφόρο αποτέλεσμα”. Ωστόσο, οι πολίτες, διαπιστώνουν μια διαφαινόμενη επανάληψη αναπαλαίωσης πολιτικών προσώπων και πρακτικών. Μια προσπάθεια εγκλωβισμού ψηφοφόρων σε επαναλαμβανόμενες και ευκαιριακές προσωπικές επιδιώξεις.


φωτο: offsite.com.cy

Οι Ζακυνθινές αξίες
Μπορεί ο πολίτης να πάει στο παραβάν με ένα σωρό ψηφοδέλτια και υποψηφίους… όμως η κοινωνία, παραμένει παθητικά αδιέξοδη, απέναντι στις προσφερόμενες επιλογές.
Η Ζάκυνθος σήμερα έχει σοβαρές ανάγκες, αναξιοποίητες δυνατότητες και αναζητάει άμεσα, ανάκληση αξιών που θα της προσδώσουν τόσο το χαμένο κύρος όσο και την τοποθέτησή της στην ανταγωνιστικότητα που δεν αφορά μόνο στο οικονομικό σκέλος αλλά πολύ δε περισσότερο, στην πολιτιστική και ηθική της δεινότητα. Χρειάζεται εμπνευσμένους ανθρώπους, εξοικειωμένους με την τεχνολογία, μαρκετίστες, προγραμματισμένα μυαλά, ικανότητες, προσχεδιασμένο όραμα και υπηρέτες που θα λειτουργήσουν με την αγάπη για τον τόπο και σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση της προσωπικής τους ματαιοδοξίας και την διαχείριση χρημάτων και ανθρώπων.
Έχουν απαίτηση να διαχειριστούν τα παραπάνω όταν στην προσωπικής τους ζωή, οι περισσότεροι δεν έχουν φτιάξει τίποτα!
Ο Δήμος, χρειάζεται ικανούς διαχειριστές… οι πολιτικές και οι κομματικές αντιλήψεις και όποιες κομματικές εμπειρίες επικαλείται ο καθείς…. είναι άχρηστα δεδομένα για την επόμενη μέρα του νησιού.
Σε αυτές τις εκλογές, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν, νέες αντιλήψεις και πρακτικές με επίκεντρο τις αξίες εκείνες που θα τα αλλάξουν όλα και θα χτίσουν τις νέες βάσεις για μια κοινωνία με σεβασμό, αρχές και λύσεις.

Γιατί οι πολίτες, είναι οι ισότιμοι “μέτοχοι” της “επιχείρησης”. Είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος μιας κακής επιλογής.

Προσφορά και όχι καρέκλες
Αν ρωτήσεις, οποιονδήποτε από τους εμφανιζόμενους μνηστήρες του Δήμου της Ζακύνθου:
Γιατί κατεβαίνεις;
Η απάντηση του θα είναι:
Για να προσφέρω στα κοινά.

Η δική μας δημοσιογραφική προσέγγιση λέει πως, αν όλοι αυτοί, ήθελαν να προσφέρουν στα κοινά, γιατί δεν το έκαναν ή δεν το κάνουν, μέσα από την καθημερινότητά τους, την πολυσυμμετοχηκότητα, την εθελοντική δράση, τις έξυπνες και καινοτόμες δράσεις, τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, την ευεργεσία τους και κάθε έκφανση που θα τους έκανε πολύτιμους στην προσωπική τους ζωή, στην οικογένεια και στην κοινωνική παρουσία τους.
Γιατί πρέπει να γίνουν Δήμαρχοι για να προσφέρουν στα κοινά;
Δηλαδή, όποιος δεν είναι Δήμαρχος, δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτό τον τόπο;
Για να κοσκινίσουμε τις προθέσεις… και να δούμε ποιος έχει προσφέρει και με ποιόν τρόπο; Ποιος, κοροϊδεύει ποιόν;

Νέα δεδομένα και λόγια σταράτα
Η επιβολή της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας εκτός του ότι μοιάζει αναπόδραστη, αλλάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι υπάρχουσες δυνάμεις την κατάσταση, ενώ η προαλειφόμενη εικόνα ενός πολυδυναμικού συμβουλίου… ίσως είναι ξένη για το νησί. Έτσι και αλλιώς, αρκετές δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών εκλέχτηκαν αυτοδύναμες μόνο λόγω της ενισχυμένης και πλειοψηφικής εκλογικής διαδικασίας και όχι χάρη στη λαϊκή τους απεύθυνσης.
Οι σημερινές ανάγκες έχουν ονοματεπώνυμο: ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Τα μανιτάρια πετάγονται μετά από τη βροχή και εφόσον βγει ο ήλιος…
τα λουλούδια όμως ανθίζουν σε ιδανικές συνθήκες με προσοχή, αγάπη, λεπτομέρεια και γνώση!

17 Φεβρουαρίου 2019
Σπύρος Καμπιώτης