Πρόταση Θ. Κολπονδίνου για Ενιαία Ένωση και Οργανισμό διαχείρισης τουρισμού

Με την καταμέτρηση των θετικών και των αρνητικών στοιχείων, σκέψεις, προγραμματισμούς και εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις που απαιτούνται, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη φετινή τουριστική σεζόν οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Για χρονιά αλλαγών, αναγέννησης του τόπου και της χώρας, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων βάσεων, για ένα μακροχρόνιο τουριστικό μέλλον κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων. Αναγνωρίζει πως χάσαμε πολλές φορές το τρένο της ανάπτυξης, ωστόσο προϋποθέσεις υπάρχουν, όπως και λύσεις, αρκεί να υπάρξει συνεργασία και στόχευση. Η πρότασή του για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος προϋποθέτει την δημιουργία μιας ενιαίας Ένωσης Ξενοδόχων ώστε μέσα από ένα φορέα να υπάρξουν περισσότερες διεκδικήσεις και καλύτερες τουριστικά ημέρες για τη Ζάκυνθο.
Επίσης, πως είναι ώρα και για την σύσταση ενός Οργανισμού Διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος, ώστε η κοινωνική συμμετοχή, η συνεργασία και η αλληλεγγύη να δώσουν εξέλιξη και προοπτική στον τόπο στα πλαίσια μιας νέας νοοτροπίας και συνεργασίας, εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

“Δεν αρκει η ιδιωτική πρωτοβουλία”
Ο τομέας του τουρισμού, για τον κ. Κολπονδίνο, έχει αποδείξει ότι όχι μόνο αντέχει, αλλά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, μόνο με ένα ισχυρό brand name, που θα καταστήσει το νησί μας ψηλά ποιοτικά στην συνείδηση και στην προτίμηση, χωρίς να επηρεάζεται εύκολα από αρνητικούς παράγοντες. Ωστόσο, ο κ. Κολπονδίνος επισημαίνει πως η εντυπωσιακή αύξηση και οι χιλιάδες των επισκεπτών της περισινής περιόδου είναι αποτέλεσμα, των συστηματικών, συνεχών και ακατάπαυστων προσπαθειών του κλάδου σε όλα τα επίπεδα και μεγέθη. Και προσθέτει “Εκεί που απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός και το αναπτυξιακό πλάνο, η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπαρεμβαίνουμε διαχρονικά και διαμορφώνουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμη και σε εποχές δύσκολες αυξήθηκε η τουριστική δύναμη του νησιού μας. Συνεπώς καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι, αυτές οι αυξήσεις της τουριστικής κίνησης και τα ρεκόρ, δεν οφείλονται σε κανέναν Δήμαρχο, σε κανέναν Περιφερειάρχη, σε κανέναν Υπουργό, σε καμιά Κυβέρνηση. Οφείλονται σε όλους τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, που στα 8 χρόνια βαθειάς ύφεσης, με 3 μνημόνια, με γαϊτανάκι υπερφορολόγησης, με κλειστή την στρόφιγγα της ρευστότητας από τις τράπεζες και με πολύ κόπο και πόνο αφομιόσαμε όλες τις αυξήσεις, διατηρώντας τις τιμές μας χαμηλές, ενώ ταυτόχρονα βελτιώσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενισχύοντας έτσι το τουριστικό προϊόν”.

“Σημαντικά προβλήματα”
Δεν κρύβει την πικρία του πως ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για ανάπτυξη, σχεδιασμό, στρατηγική, και στόχους, στην πραγματικότητα, είμαστε αντιμέτωποι με τις παθογένειες ετών, τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών και κάθε χρόνο, ευχόμαστε να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα. Και καταλήγει “Δυστυχώς η κακή κληρονομιά και η δυσκολία εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα του τόπου, στιγμάτισαν το 2018. Σε τι να αναφερθούμε; Στην διαχείριση στερεών αποβλήτων, που κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε μια ακόμα χωματερή, αυτή τη φορά σε “συσκευασία δώρου”; Στην διαχείριση υγρών αποβλήτων, με έναν βιολογικό να υπολειτουργεί, με έλλειψη βιολογικών και αποχετευτικών δικτύων από πολλές τουριστικές περιοχές του νησιού μας; Και όταν εν απουσία του κράτους, προσπαθούμε να βελτιώσουμε ή να λύσουμε προβλήματα, προβάλλονται διαφόρων ειδών εμπόδια, οικονομικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων και να στοχοποιούνται συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές; Στην Ύδρευση; Να πούμε για το προβληματικό οδικό δίκτυο; Για το νοσοκομείο; Για το ναυάγιο που τείνει να γίνει σημείο δυσφήμησης;”