Δακοκτονία || Την απάντηση των Κοινοταρχών περιμένουν Περιφέρεια και Δήμος

Την απάντηση των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων για το εαν δέχονται να γίνει το πρόγραμμα δακοκτονίας και να υλοποιηθούν οι ψεκασμοί στα όρια των περιοχών τους, αναμένει ο δήμαρχος και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας μετά το σχετικό έγγραφο που τους απέστειλε. ήδη η πρώτη προθεσμία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη εκπνέει αύριο. Κάποιοι έχουν ήδη απαντήσει και κάποιοι δεν το έχουν πράξει ακόμη παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε τη συμβολή κάθε εμπλεκόμενου Φορέα ώστε να είναι όλα έτοιμα για το πρόγραμμα της δακοκτονίας το 2019, πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του Μαΐου.
Από την άλλη μεριά, στο συμπέρασμα πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός και οργάνωση ώστε το νησί να μην χάσει και φέτος την δυνατότητα να εφαρμόσει τα προγράμματα της δολωματικής δακοκτονίας κατέληξε η πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που έγινε στο Διοικητήριο μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
Πρόεδροι αρκετών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι του δήμου και του ΕΑΣΖ ενημερώθηκαν για τις σημαντικές ζημιές που έγιναν στην παραγωγή ελαιολάδου κατά τη περυσινή περίοδο από τη μη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί, αφού ο δάκος φαίνεται πως έκανε καλά τη δουλειά του και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελαιοκάρπου προσβλήθηκε από την ασθένεια και έπεσε κάτω. Η περσινή εμπειρία δείχνει να τους έκανε όλους πιο σοφούς και από τη στιγμή που υπάρχει η χρηματοδότηση θα πρέπει τόσο οι κοινοτάρχες όσο και οι δήμοι έγκαιρα να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Δεν αρκούν οι συναντήσεις και τα λόγια εάν οι αποφάσεις μένουν στα χαρτιά.
Η οικονομική ζημιά ήταν καίριας σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία και παραγωγή, όσο και για τον ίδιο τον αγρότη, αφού πρόκειται για μια συγκυρία που έρχεται χρονικά όταν έχει δαπανήσει εκτός από κόπο και πολλά χρήματα για τις καλλιέργειές του. Όπως είναι γνωστό στο νησί μας ματαιώθηκε πέρυσι η δακοκτονία λόγω μη έτοιμου μηχανισμού να προετοιμάσει και να “τρέξει” την εφαρμογή του προγράμματος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων σε πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα το ποσό των 855.000€ που χορηγείται από το Υπουργείο αξιολογόντας ως απολύτως αναγκαία την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που καταγράφηκαν πέρυσι στην παραγωγή του ελαιολάδου.
Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εφόσον προηγουμένως οι Δήμοι απαντήσουν πως αποδέχονται να συμμετέχουν καθόσον με τη σειρά τους θα πρέπει να απευθυνθούν στους Προέδρους των Κοινοτήτων και αυτοί με τη σειρά τους να γνωστοποιήσουν εάν θέλουν να εφαρμοστεί δακοκτονία στις καλλιέργειές τους.
Από τις 855.000€ θα λάβουν 460.000€ η Κέρκυρα, 100.000€ η Λευκάδα, 65.000€ η Κεφαλονιά και 230.000€ η Ζάκυνθος. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ποσό που αντιστοιχεί στο νησί μας θα προστεθούν και εκείνα που δεν απορροφήθηκαν πέρυσι, ήτοι 514.000€.

φωτο: Green-Agenda