Μαθήματα σωστής ανακύκλωσης στα σχολεία

Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία του νησιού μας πάνω στην πρόληψη των αποβλήτων πραγματοποίησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου και σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.
Συγκεκριμένα οι μαθητές έμαθαν να προσεγγίσουν θέματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και εν συνεχεία να συμμετάσχουν στη καθημερινότητα τους σε δράσεις πρόληψης αποβλήτων και γενικότερα σε δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.
Στόχος είναι η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών σχετικά με το καίριο ζήτημα της μείωσης των αποβλήτων των κατοικημένων περιοχών.
Είναι πολύ σημαντικό να τους μιλήσεις από πολύ μικρή ηλικία για την ανακύκλωση και τα οφέλη της και να τα μάθεις να αγαπούν και να διατηρούν την ομορφιά της φύσης. Να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πλευρά της. Την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων διότι επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και διασφαλίζει κοινωνική ισότητα και θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ, σε μια προσπάθεια να “μυηθεί”, εκτός από τη νέα γενιά στον σωστό τρόπο διαχείρισης, και οι ενήλικοι και επιχειρηματίες.
Σπίτι-σπίτι, πόρτα-πόρτα, μαγαζί-μαγαζί προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν κατοίκους και επιχειρηματίες για το θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Μάλιστα αρκετοί πολίτες παρουσιάζονται ακόμα πιο προσεκτικοί, σε ότι έχει να κάνει και με την καθαριότητα στον δρόμο αλλά και το περιβάλλον, προσπαθώντας να μειώσουν και τα πεταμένα σκουπίδια που μπορεί κάποιος να βρει σε τράφους και σε άλλα σημεία εκτός της πόλης της Ζακύνθου.
Μέσα από αυτές τις δράσεις στόχος η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες ώστε να μειωθούν οι παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων, με πρώτη προτεραιότητα την ανακύκλωση. Για πολλούς συμπολίτες μας η ανακύκλωση ήταν άγνωστο πράγμα, ωστόσο μετά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο με την διαχείριση των απορριμμάτων η πλειοψηφία ευαισθητοποιήθηκε και φρόντισε να προσέχει περισσότερο.