200.000.000€ για ενίσχυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων || Μερίδιο αναλογεί και στη Ζάκυνθο


φωτο: Aegeon-Hotel

Μια σημαντική αναπτυξιακή ανάσα έρχεται να δώσει στις νέες τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας που είχαν υποβάλει πρόταση στη δράση του τουρισμού αλλά είχαν μείνει στην αναμονή λόγω έλλειψης πόρων, η ενίσχυση του προϋπολογισμού της δράσης του ΕΠΑνΕΚ “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” με επιπλέον 200.000.000 ευρώ.
Με την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, και της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ικανοποιείται το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανάγκη υποστήριξης βιώσιμων επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.
Ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν εγκριθεί αρχικά από τη Ζάκυνθο ανέρχονταν στις 22 και πλέον αναμένεται ότι θα ικανοποιηθούν αρκετές από εκείνες που δεν το είχαν επιτύχει στην προηγούμενη φάση.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης από ΜΜΕ σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αυτοί είναι: Τουριστικά καταλύματα – Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα – Μη Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα – Τουριστικά Γραφεία – Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού (Αθλητικός, Θαλάσσιος, Υπαίθρου).
Καινοτομία, εξωστρέφεια και συνεργασία είναι τα χρυσά κλειδιά που μπορούν να οδηγήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έξοδο από την κρίση και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη. Όσοι καταφέρουν να καινοτομήσουν με επιτυχία και να αναπτυχθούν οργανικά, είναι συνήθως οι πιο παραγωγικοί και με τη μεγαλύτερη αξία. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αβεβαιότητας και διωγμών της επιχειρηματικότητας, ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει ότι μπήκε τέλος σε μια περίοδο αστάθειας.
Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες, δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει και είναι παρούσα να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις. Μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις και πρέπει να κάνουν παρεμβάσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Εντάσσονται περισσότερα
επενδυτικά σχέδια

Η αρχική δημόσια δαπάνη της δράσης ήταν 120.000.000 ευρώ και είχε ήδη αυξηθεί στα 411.000.000 ευρώ, εντάσσοντας 2.527 επενδυτικά σχέδια. Με τη νέα τροποποίηση της Πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη θα ξεπεράσει τα 600.000.000 ευρώ, πενταπλάσια του αρχικού προϋπολογισμού, ενισχυμένη με 150.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης από πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 50.000.000 ευρώ από πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Μετά τις νέες αποφάσεις θα ενταχθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια, σύμφωνα με τη νέα βαθμολογική βάση που θα διαμορφωθεί για τις αξιολογημένες προτάσεις ανά ομάδα Περιφερειών.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του σημειώνει: “Ξεπερνώντας τα 600 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, ικανοποιούμε το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό και κινητοποιούμε κεφάλαια που θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δις ευρώ, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ένα κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία”.
Σε δήλωσή της η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τόνισε ότι “Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία και δώσαμε έμφαση στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας. Σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σχεδιάσαμε και προκηρύξαμε μέσω του ΕΠΑνΕΚ δύο προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, των υφιστάμενων για τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τους, αλλά και για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και εξασφάλισε τον πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος από 110 εκατ. ευρώ αρχικά, στα 600 εκατ. ευρώ. Έτσι, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα επενδυτικά σχέδια να ενταχθούν και να προχωρήσουν περισσότερες τουριστικές επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους τα επόμενα χρόνια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας”.


φωτο: syros-by-night

Ικανοποίηση στο Επιμελητήριο Ζακύνθου
Ως επιβράβευση των αγώνων και των πιέσεων της Επιμελητηριακής κοινότητας ερμήνευσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου την πρωτοβουλία ενίσχυσης με επιπλέον χρήματα της επενδυτικής προσπάθειας για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα ο κ. Κόττης σχολίασε “Από την αρχή το Επιμελητήριο μας μαζί με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Ελλάδος είχαν με ένταση και αγωνία αιτηθεί γενναία αύξηση του προϋπολογισμού από το υπουργείο. Είναι άδικο κατά τη γνώμη μου να αποκλείονται προτάσεις με βαθμολογία 93,5 (άριστα το 100). Θέλω να σας πω ότι μόνο 22 προτάσεις είχαν εγκριθεί αρχικά στη Ζάκυνθο. Πριν από δέκα μέρες σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στάθη Γιαννακίδη στην Πάτρα, είχα λάβει υπόσχεση αύξησης του προϋπολογισμού. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την κατάληξη αυτή. Εμείς από πέρσι ενημερώνουμε με ημερίδες και πιέζουμε όταν χρειαστεί για αύξηση πόρων. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση. Το ίδιο κάνουμε και τώρα με τις δράσεις που θα τρέξουν τις επόμενες μέρες, για την εστίαση, τη λιανική, το εμπόριο και την εκπαίδευση. Ενημέρωση και διεκδίκηση. Είμαστε η φωνή των επιχειρήσεων στην πολιτεία. Ο αγώνας επιβίωσης της ραχοκοκαλιάς του ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη χώρα μας μέσω των Επιμελητηρίων, φαίνεται να παίρνει μορφή ρόλου με ανταποδοτικότητα της επιθυμητής ανάπτυξης!”.
Άλλωστε, ο τουρισμός κρατάει τα ηνία της επιχειρηματικότητας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας αφορά μικρού μεγέθους επιχειρήσεις με προσανατολισμό στον τουρισμό, πεδίο στο οποίο στοχεύει και η παροχή υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων αφορά είτε τον κλάδο του τουρισμού, είτε κλάδους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως η παροχή υπηρεσιών και η εστίαση, με την τελευταία μάλιστα να καταλαμβάνει ένα πολύ ισχυρό κομμάτι της τοπικής επαγγελματικής δραστηριότητας.
Πάντως, το επιχειρηματικό τοπίο στο νησί, δεν παρουσιάζει έντονες μεταβολές τα τελευταία χρόνια, αφού οι επιπτώσεις της κρίσης είναι μικρότερες σε σχέση με τις επιχειρήσεις που τερματίζουν τη λειτουργία τους λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Και αυτό διότι ο τουρισμός κρατά στα χρόνια της κρίσης ζωντανή την επιχειρηματικότητα.