Ημερίδα ΤΕΕ για e-αδειες || Χωρίς γραφειοκρατία και με διαφάνεια η έκδοσή τους

Τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών και την λειτουργία της πλατφόρμας e-adeies είχε κάθε ενδιαφερόμενος και εμπλεκόμενος με τη διαδικασία στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στο νησί το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Πλέον η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών γίνεται ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος.
Ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δύο μήνες, δηλαδή από την 1η του έτους και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαντήθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν διευκρινίσεις τόσο από τους ιδιώτες μηχανικούς, όσο και από τους μηχανικούς της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου.

Αναφερόμενος στη διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επαγγελματικής δραστηριότητας του ΤΕΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως “μειώνεται το κόστος καθότι δεν έχουν χαρτιά, φωτοτυπίες, υποβολές κ.α. Εξασφαλίζει τη διαφάνεια και κάνει καλύτερη τη δουλειά και των συναδέλφων στις υπηρεσίες δόμησης που έχουν ένα ηλεκτρονικό αρχείο και δεν έχουν τα αρχεία να ψάχνουν και των μηχανικών που μπορούν να κάνουν τα πάντα με απόλυτη ιχνηλασία, το ποιος, πότε υπέβαλε τι. Είναι ένα σύστημα πραγματικού χρόνου μεταξύ της Δημόσιας Διοίκησης και του ιδιώτη. Ταυτόχρονα η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει ώστε σε περίπτωση που εκδοθεί μια διοικητική πράξη, πέρα από το να ανέβει στη Διαύγεια που είναι μια απαραίτητη υποχρέωση με βάση τους νόμους της πολιτείας, υπάρχει ένα σάιτ που ο κάθε πολίτης μπορεί με οδό αριθμό και τον Δήμο να δει αν θα εκδοθεί μια άδεια”.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής πρόσθεσε πως “σκοπός είναι να εξυπηρετηθεί η διαφάνεια, η ομοιογένεια, η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των αντίστοιχων ΥΔΟΜ και των συναδέλφων μηχανικών απέναντι στον πολίτη. Κάθε νέο πρόγραμμα και νεα βάση δεδομένων στην αρχή έχει τα δικά της προβλήματα. Τα οφέλη είναι αρκετά. Εξασφαλίζεται διαφάνεια στις διαδικασίες. Μπορούμε να ξέρουμε πότε υποβάλεται η κάθε έκθεση. Ποιος την χρεώνεται και πόσο χρόνο κάνει ο κάθε υπάλληλος για να ικανοποιήσει το αίτημα του πολίτη”.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ζακύνθου Πάνος Λιβέρης ανέφερε πως “αλλάζει τελείως το σκηνικό. Η διακίνηση παύει να γίνεται με χαρτί και γίνεται ηλεκτρονικά τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών και των ελευθέρων επαγγελματιών. Θέλει χρόνο προσαρμογής. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία τα λύνουμε με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό θέμα είναι ότι λειτουργεί το σύστημα οικοδομικών αδειών επί ίσοις όροις για όλη την Ελλάδα. Είναι πιο άμεσος ο τρόπος, δεδομένου ότι γίνεται σε πραγματικό χρόνο και η υποβολή και ο έλεγχος του φακέλου. Έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στον τρόπο που υποβάλει τις μελέτες ο μηχανικός και περιμένουμε στο μέλλον να έχουμε καλύτερους χρόνους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών”.