Συνεδρίασε στη Ζάκυνθο || Σημαντικές οι αποφάσεις του ΠΕΣΥΜ Επιμελητηρίων Ιονίου

Μια σειρά σημαντικών θεμάτων που οδήγησαν σε ανάλογες αποφάσεις αναφορικά με τα υδροπλάνα, το μεταφορικό ισοδύναμο, και την εξόρυξη υδρογονανθράκων απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που συνεδρίασε προχθές -08.02.2019- στη Ζάκυνθο.
Σε ότι αφορά το θέμα των υδροπλάνων στα Ιόνια και αφού έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Άκη Ζήβα, μετά την σύμφωνη γνώμη των μελών για την τοπική και εθνική σημασία τους για λόγους συνοχής της περιφέρειας αποφασίστηκε η αναζήτηση έγγραφων απαντήσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
“Είχαμε συνάντηση για σύσφιξη σχέσεων με την Περιφέρεια και με τον εμπορικό κόσμο στο Ιόνιο. Συζητήσαμε για την ανάπτυξη των νησιών. Ενδυναμώνεται η περιφέρεια και ανταλλάσουμε απόψεις και σκέψεις και κάνουμε clusters μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι μια προσπάθεια η οποία νομίζω θα αποβεί επ’ ωφελεία της Π.Ε. Ιονίων Νήσων. Έχουμε γνώμη, προτάσεις και προσπαθούμε”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΜ και του Επιμελητήριου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης
Από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος ΠΕΣΥΜ και πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης πρόσθεσε πως “Ήταν σύγκλιση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Ιονίων Νήσων, ενός καινούργιου θεσμού αλλά πολύ σημαντικού για αρκετούς λόγους και σημαντικότερο για το θέμα συνεργασίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων για το καλό όλων των νησιών μας. Σημασία δίνουμε σε θέματα πολύ σοβαρά που μας απασχόλησαν, μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν. Βλέπουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά”.
Για το μεταφορικό ισοδύναμο αναλύθηκαν τα μέχρι τώρα δεδομένα και αποφασίστηκε η πιστή παρακολούθηση του μέτρου για βελτιώσεις και πιθανές αστοχίες. Όπως τη σημασία του κανόνα de minimis και την προσοχή των επενδυτών δικαιούχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων να βγουν μη επιλέξιμοι λόγω υπέρβασης του de minimis, καθώς και την πιθανή γρήγορη εξάντληση των διατιθέμενων πόρων από το Υπουργείο.
Το μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κέρκυρας Σπύρος Σπαής επεσήμανε πως “Μιλήσαμε για το μεταφορικό ισοδύναμο που γίνεται πράξη στα νησιά μας. Να έχουμε ισονομία και ισοπολιτεία ως προς την ενδοχώρα, να μπορέσουν τα προϊόντα μας να έχουν ανταγωνιστικές τιμές”.
Για τη συνεδρίαση δηλώσεις έκανε και το μέλος του Δ.Σ. Επιμελητήριου Κέρκυρας Στέφανος Μέξας προσθέτοντας “Υπήρχε μια σύγκλιση στις απόψεις όλων των μελών, όλων των νησιών του Ιονίου πάνω στα καίρια προβλήματα και θέματα. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και παράλληλα να δώσουμε τις λύσεις. Λύσεις μέσα από μελέτες που τόσο χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες πάνω στα καίρια προβλήματα”.
Για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων και αφού προηγήθηκε ενημέρωση από τον Ερευνητή Σεισμολογίας Γιάννη Κοπανά και τον Πρόεδρο της ΝΕ ΤΕΕ Πάνο Λιβέρη, προτάθηκε η δημιουργία εποπτικού φορέα ελέγχου από τους κοινωνικούς φορείς, η πρόσληψη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ειδικού συμβούλου. Παράλληλα θεωρώντας δεδομένη τη στήριξη της πρότασης δημιουργίας Ερευνητικού Κέντρου Σεισμολογίας στη Ζάκυνθο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε από τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα νησιά να πράξουν ανάλογα ώστε άμεσα να δρομολογηθεί στο νησί.
Ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου εκπροσωπώντας το δίκτυο Insuller ο κ. Νίκος Τσίπηρας διαπίστωσε πως “η κοινή άποψη των μεσογειακών επιμελητηρίων ότι η Μεσόγειος και η περιοχή μας πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας. Η πρόθεση μας πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της πράσινης και της γαλάζιας ανάπτυξης”.
Τέλος αποφασίστηκε ο ορισμός του Δρ. Κώστα Καποδίστρια ως ειδικού συνεργάτη στο ΠΕΣΥΜ Επιμελητηρίων Ιονίων Νήσων.