Οι καθυστερήσεις για τη Δερματούσα φρενάρουν την επίκληση του ΟΣΚ

Μπορεί ο Δήμος Ζακύνθου να μην έχει ακόμα στα χέρια του, την έκθεση της Επιτροπής Καταλληλότητας για το νέο σχολικό συγκρότημα της Δερματούσας, καθόσον βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο, ωστόσο όποτε και εφόσον ετοιμαστεί και παραδοθεί φέρεται διατεθειμένος να απευθυνθεί στις Κτιριακές Εγκαταστάσεις Α.Ε (πρώην ΟΣΚ). Ο λόγος για τον οποίο προσανατολίζεται σε αυτή την απόφαση είναι προκειμένου η μελέτη και κατασκευή να είναι απολύτως σύμφωνη με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν την κατασκευή διδακτηρίων.
Όπως όλα δείχνουν ο χρόνος που εξακολουθεί μετρά αντίστροφα λειτουργεί σε βάρος ενός σημαντικού έργου. Παραπάνω από ένα χρόνο από την αρχική του απόρριψη από το πρόγραμμα ΙΟΝ50 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που απαιτείται και ακόμα δεν έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελος του έργου. Και τούτο διότι παραμένει η εκκρεμότητα σε ότι αφορά στην υποβολή από το Δήμο Ζακύνθου του νέου φακέλου, ενώ οι μέρες περνούν, οι υποσχέσεις πολλαπλασιάζονται και οι γονείς εξακολουθούν να βρίσκονται στα όρια της υπομονής τους.
Η απόφαση απόρριψης υπάρχει από το Φλεβάρη σε αυτή αναφέρονται ελλείψεις που αφορούν τα τεχνικά δελτία, αναντιστοιχία των στοιχείων που υποβάλει ο Δήμος σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο site του Υπουργείου σε σχέση με την οργανικότητα του σχολείου αλλά και ελλείψεις που αφορούν την μελέτη του έργου, αφού όπως αναφέρεται υποβλήθηκε μόνο μια γεωτεχνική μελέτη με προϋπολογισμό διαφορετικό από αυτόν που περιελάμβανε η πρόταση.
Το περασμένο καλοκαίρι η αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας έλεγξε το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για την ανέγερση του νέου δημοτικού σχολείου Δερματούσας και έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου, ωστόσο η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς ο Δήμος ακόμη δεν έχει στα χέρια του το πόρισμα της έκθεσης αυτοψίας. Πρόκειται για μια ακόμη ενέργεια με σκοπό την εκπλήρωση των εξειδικευμένων αναγκών που πρέπει να καλύπτει η κατάρτιση της μελέτης αλλά και το σύνολο του φακέλου που θα υποβληθεί για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέου σχολείου του σχολείου.
Το οικόπεδο για το σχολείο της Δερματούσας, εμβαδού 4.500,38 τ.μ. στην θέση Ντικόπουλου Τραγακίου που προορίζονταν για την ανέγερση του Διδακτηρίου είχε αγοραστεί το 2006 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου ενώ με τον Καλλικράτη “κληρονομήθηκε” στη σημερινή Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Τρία χρόνια αργότερα είχε εκπονηθεί και η σχετική μελέτη, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη και έτσι πέρασαν αλλά οκτώ χρόνια.
Η ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου στη Δερματούσα, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την τύχη αρκετών άλλων έργων του δημοσίου που μοιάζουν με το “γιοφύρι της Άρτας”. Αν και αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, τα τελευταία 11 χρόνια είχε δυστυχώς εγκαταλειφθεί. Σήμερα στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτήρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, και σημαντικό κόστος για την μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο και αναμένεται, εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου, η μεταφορά τους σε νέο σημείο.

φωτο: LiFO