Νέες αυτοψίες στα Στροφάδια || Κλιμάκια εργάζονται για λιμάνι και αναστύλωση

Δουλειά στα Στροφάδια έπιασαν ήδη τα τεχνικά κλιμάκια επιστημόνων μετά και το προ ημερών “πράσινο φως” που δόθηκε με την προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη διάσωση και αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου, που δεσπόζει στη Σταμφάνη από τον 13ο αιώνα, όταν χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Λάσκαρη.
Προχθές το πρωί -08.02.2019- αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησε μια μηχανικός της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθώς και τρεις εξειδικευμένες συντηρήτριες της αντίστοιχης διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σκοπός τους ήταν να λάβουν στοιχεία για την προετοιμασία της υλοποίησης του έργου, που θα γίνει από τις υπηρεσίες τους. Επίσης δυο μηχανικοί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ζακύνθου έκαναν αυτοψία για το έργο των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα υλοποιηθεί από την υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως μετά από 30 χρόνια συνεχών προσπαθειών της Μητρόπολης Ζακύνθου και των υποσχέσεων που ελάμβανε, για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, οριστικοποιήθηκε στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η προγραμματική σύμβαση για την ενεργοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται, παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, των Μητροπολιτών, Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομου και Ζακύνθου κ.κ Διονυσίου και του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου.
Συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να αξιοποιηθεί η συνολική χρηματοδότηση των 14.000.000 ευρώ, (10,5 εκ ευρώ από την ΠΙΝ και 3,5 από το Υπουργείο Πολιτισμού) για να αποκατασταθεί πλήρως το ιστορικό μοναστήρι από τις “πληγές” που υπέστη από τους σεισμούς, αλλά και από το πέρασμα των χρόνων, μετά και την τελευταία ανακαίνισή του που έγινε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη τον Παλαιολόγο, γύρω στα 1440 μ.Χ.
Ενα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των εργασιών της πλήρους αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων και των λιμενικών εγκαταστάσεων της περιοχής που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου, μάς έφερε η πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο νησί μας, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης με τους Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου.
Κατα τη διάρκειά της έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να υπογραφεί σε πρώτη φάση μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Μητροπόλεως Ζακύνθου, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Υπουργείου Πολιτισμού, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα της εκτέλεσης του έργου με βάση την χρηματοδότηση που ήδη υπάρχει. Για το λόγο αυτό είχε ζητηθεί μια συνάντηση με το Υπουργείο για να επισπευτούν οι διαδικασίες. Και να που το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, ευθύς γέμισε με ενδιαφέρον το οποίο ευχή απάντων είναι να μην μείνει στα χαρτιά αλλά επιτέλους να υλοποιηθεί.
Την ίδια ώρα προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη και επικυρώθηκε, από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, η προοπτική να αναδειχθεί το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, ως ένα διεθνές κέντρο θρησκευτικού, πολιτισμικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μέσα από ένα “Μνημόνιο Συνεργασίας”, που θα συσταθεί μεταξύ της Μητρόπολης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, να επισπευσθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων του Ιονίου, προκειμένου να είναι σε θέση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να εκδώσει άμεσα Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να χρηματοδοτηθούν και άλλα πολιτιστικά μνημεία.