Λιτανεία Αγ. Χαραλάμπους || Η Ζάκυνθος τίμησε το σωτήρα της από την πανούκλα

Τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, τίμησε και φέτος η Ζάκυνθος μέσα σε έναν κυριολεκτικά ανοιξιάτικο καιρό. Οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη λιτανεία της Ιερής Εικόνας και του τεμαχίου από το Λείψανό του, που ξεκίνησε υπο τους ήχους της Φιλαρμονικής Αρτεμισίων από την εκκλησία δίπλα στο ποτάμι, κοντά στο λιμάνι, και από εκεί δια μέσω της πέτρινης γέφυρας και το πέρασμα από τα σοκάκια της ενορίας έφτασε στο ναό του Αγίου Διονυσίου για την καθιερωμένη δέηση με τους πιστούς να προσκυνούνκαι από εκεί πήρε το δρόμο της επιστροφής.

Νωρίτερα τελέστηκε η θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης του νησιού, κ. Διονύσιος. Στη λειτουργία και τη λιτανεία παρευρέθηκε ο δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς, ο Αντιδήμαρχος πόλης Κ. Κόκλας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τη Ζάκυνθο» και υποψήφιος δήμαρχος Γ. Αρμένης, η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά Χρ. Τετράδη με το σύζυγό της τ. Υπουργό Αν. Λιάσκο, ο δημοτικός σύμβουλος Αντ. Ανδρεώλας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Την παραμονή της εορτής, στον Αναστάσιμο Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συμπροσευχομένου του οικείου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου.

Γενικά τιμάται στην πατρίδα μας σε πολλά μέρη (λ.χ. στην Πρέβεζα, της οποιας επίσης τυγχάνει πολιούχος, και στoν Πύργο) ως προστάτης από τα λοιμώδη νοσήματα και ιδιαίτερα από την πανώλη (πανούκλα), η οποία συχνά στις εικόνες παριστάνεται με δαιμονική μορφή την οποία καταπατά ο Άγιος. Πολλές είναι οι διηγήσεις για την απομάκρυνση της πανώλης και τη σωτηρία διαφόρων πόλεων και χωριών της πατρίδας μας χάρη στις πρεσβείες του.

Όπως είναι γνωστό, η Ζάκυνθος τιμά με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευγνωμοσύνη τον Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Αγιος Χαράλαμπος, με την επίσκεψή του στο νησί, το 1728, το έσωσε, με θαυματουργό τρόπο, από την επιδημία πανώλης που είχε ενσκήψει για τέταρτη φορά.

Για τη χάρη του και για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, οι κάτοικοι, ένα χρόνο αργότερα, οικοδόμησαν ναό στο όνομά του, ξύλινο αρχικά και λίθινο στη συνέχεια. Ο ναός δεν κατάφερε να γλιτώσει από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, έτσι στη θέση του σήμερα βρίσκεται ο καινούριος, μετασεισμικός ναός στον οποίο τιμάται ο σωτήρας Αγιος.