Τεχνητά νησιά σχεδιάζουν στην Δανία – Ένα φιλόδοξο εγχείρημα

Εννέα καινούργια νησιά, που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Δανοί κοντά στην Κοπεγχάχη, φιλοδοξούν να γίνουν η «Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης».

Η κυβέρνηση της Δανίας σε συνεργασία με δημάρχους της μητροπολιτικής περιοχής της Κοπεγχάγης σχεδιάζει να δημιουργήσει εννέα τεχνητά νησιά στη νότια ακτή της πρωτεύουσας, προκειμένου να στεγάσει εκεί την «Ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ».To σχέδιο φιλοδοξεί να καταστήσει την Κοπεγχάγη ισχυρότερη στο διεθνή ανταγωνισμό, με την προσέλκυση επιχειρήσεων, επενδύσεων και υψηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού.Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το project θα δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας και πάνω από 7 δισ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας.

Ετσι μένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τη Βουλή της Δανίας, ώστε η κατασκευή των νησιών να αρχίσει το 2022. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να είναι πλήρως ολοκληρωμένο το μεγάλο έργο μέχρι και το 2040. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με πώληση ακινήτων στα 3,1 εκατομμύρια τ.μ. γης που θα δημιουργηθούν. Eκ των οποίων 700.000 τ.μ. θα διατεθούν ως φυσικές περιοχές, και 17 χιλιόμετρα νέας ακτογραμμής. Η Δανία έχει ήδη περίπου 7.300 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Πρόκειται για σχεδόν 1,5 μέτρο ακτής ανά κεφαλή του πληθυσμού.Μάλιστα, το εν λόγω σχέδιο έχει την υποστήριξη και των εργατικών συνδικάτων της Δανίας. Ο επικεφαλής τους, Μπράιν Μίκελσεν, εκτίμησε μάλιστα ότι η δημιουργία των νησιών θα συμβάλλει στην ανάδυση της «Ευρωπαϊκής Σίλικον Βάλεϊ». Να θυμίσουμε ότι η Σίλικον Βάλεϋ είναι μια περιοχή στο νότιο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στη Βόρεια Καλιφόρνια και είναι συνώνυμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας από τις αρχές των 90’s.

Πηγή:iefimerida.gr