Και εγενετο… “ΑΝΑΔΡΑΣΗ” || Στόχοι και υποψήφιοι από το Γ. Αγαλιανό

Και εγένετο… “Ανάδραση”! Αυτό είναι το όνομα που φέρει, πλέον, ο συνδυασμός με τον οποίο διεκδικεί το Δήμο Ζακύνθου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, ο επικεφαλής του τέως Δήμαρχος Γιάννης Αγαλιανός. Ένα όνομα που όπως στη φυσική σημαίνει επαναφόρτιση, στην προκειμένη σημαίνει επαναφόρτιση των δυνάμεων του έργου, ανασύνταξη των μάχιμων προσωπικοτήτων για να ξεκολλήσει ο τόπος από το τέλμα της απραξίας, ενίσχυση με νέους ανθρώπους που διψούν να δραστηριοποιηθούν για το κοινό συμφέρον, με δυο λόγια επανάκτηση του οράματος.
Περιστοιχισμένος από τους 27 πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους τους οποίους και ανακοίνωσε επίσημα παρουσίασε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, τη διακήρυξη αρχών και έργων. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δημόσια παρουσία ενώ σε ότι αφορά στο αναλυτικό πρόγραμμα του συνδυασμού, όσο και στα ονόματα των υπόλοιπων υποψηφίων θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Τηρώντας ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και υπογραμμίζοντας πως δεν σκοπεύει να καταγγείλει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά να προτάξει το αίτημα για συνεργασία και σύνθεση για να λυθούν τα προβλήματα, ο κ. Αγαλιανός επεσήμανε πως ο συνδυασμός που εκπροσωπεί είναι προϊόν συνεργασίας.
Ουσιαστικός του στόχος είναι να επανέλθει το όραμα για τον τόπο μας ενώ άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αλλαγή και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ξεκινώντας από την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, και φτάνοντας μέχρι τις λακκούβες και την ανάπλαση των γειτονιών.
Κάλεσε όλους τους Ζακυνθινούς να συστρατευτούν σε έναν αγώνα αλλαγής για τη Ζάκυνθο, σε έναν αγώνα που θα δίνει μέλλον στα παιδιά μας και θα βελτιώνει τη ζωή μας.

Οι πρώτοι 27 Υποψήφιοι
Ο κ. Αγαλιανός έδωσε το στίγμα του για το ποιοι είναι οι τομείς που θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και τα πρώτα 27 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είναι: Παναγιώτης Αβράμης (Δημοτικός Σύμβουλος), Νικόλαος Ακτύπης (Δημοτικός Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Αμπελάς (Ελεύθερος Επαγγελματίας), Αριστούλα Αναγνώστη (Υπάλληλος Ξενοδοχείου), Διονύσης Βλαχιώτης (Ιδιωτικός Υπάλληλος), Νίκος Γκλαβάς (Φυσικός – Επιχειρηματίας), Νίκος Γιακουμέλος (Ξενοδόχος), Γιάννης Γράμψας (Επιχειρηματίας), Μαρία Δρογγίτη (Καθηγήτρια Αγγλικών), Διονύσης Ζαμπάζας (Επιχειρηματίας), Μαύρα Καραφύλλη (Νηπιαγωγός), Γιάννης Κοπανάς (Φυσικός – Ερευνητής σεισμολογίας), Άννα Κοτσώνη (Ιδιωτική Υπάλληλος), Μάκης Κουρούμαλος (Συνταξιούχος ΟΤΕ), Χρήστος Λαλαγιάννης (Αγρότης), Μαρία Μαλούχου (Ηλεκτρολόγος μηχανικός), Διονύσης Μαμφρέδας (Οικονομολόγος), Ντένια Μουζάκη (Διεύθυνηση Πολιτισμικών Μονάδων), Παναγιώτης Μυλωνάς (Δημοτικός Σύμβουλος), Σπύρος Παπαδάτος (Επιχειρηματίας), Βασιλική Παπαδοπούλου (Προίσταμένη ΚΑΕ Αεροδρομίου), Δημήτρης Πλατανιάς (Μαθηματικός), Γρηγόρης Ρουμπάνης (Δημοσιογράφος), Διονύσης Ρουχίτσας (Τραπεζικός Υπάλληλος), Νίκος Τσίπηρας (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Μάνθος Χαρίζης (Υδραυλικός), Διονυσία Χιώνη (Αισθητικός).
Και πρόσθεσε “Είμαστε ένα ψηφοδέλτιο που έχουμε γεννηθεί από συνεργασία, άρα λοιπόν είμαστε μέσα στο πλαίσιο του νόμου της απλής αναλογικής. Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε πριν τις εκλογές ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνθέτουμε απόψεις. Είμαι αυτοδιοικητικό στέλεχος. Παντού όπου έχω υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης είναι πάντα με εκλογές. Δεν έχω διοριστεί ποτέ και πουθενά και δεν επιδίωξα ποτέ να διοριστώ παρόλο ότι υπήρξα στέλεχος και ενός μεγάλου κάποτε κόμματος που θα μπορούσα να διεκδικήσω θέση εκ του ασφαλούς. Όπου βαδίζω, βαδίζω με την εμπιστοσύνη του λαού”.

“Έχω κάνει την αυτοκριτική μου”
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που θα άλλαζε κάνοντας την αυτοκριτική του και όχι μόνο ως δήμαρχος Ζακύνθου από την πολύχρονη εμπειρία που κουβαλάει απάντησε πως “έχω κάνει αυτοκριτική, είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου πάντα και γνωρίζω πολύ καλά τα λάθη τα οποία πιθανώς έχω κάνει κατά την πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά της Ζακύνθου. Δεν ενημέρωσα πολύ τον λαό και δεν συζήτησα πολύ με τον λαό για τα έργα που ήταν αναγκαία να γίνουν. Πίστευα ότι φτιάχνοντας αυτά τα μεγάλα έργα και λύνοντας τα τεράστια προβλήματα της πόλης μας όπως ήταν η αποχέτευση, η αλλαγή όλων των δικτύων ύδρευσης, η αλλαγή των ομβρίων δικτύων, το χαμήλωμα των δρόμων, οι πλατείες, η Αλεξάνδρου Ρώμα, τα πλακόστρωτα η ενοποίηση των πλατειών. Πίστευα ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για να μου δώσει ο λαός μια δεύτερη τετραετία να ολοκληρώσω το θέατρο, την παραλιακή ζώνη, την πλατεία της Μπόχαλης, τα Καμίνια, την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα και χρηματοδοτούμενα. Εγώ φταίω για την ήττα το 2002 γιατί εγώ δεν μπόρεσα να πείσω τον λαό ότι πρέπει να συνεχίσει αυτή η δημοτική αρχή την πορεία της για να ολοκληρώσει τα έργα αυτά. Προχώρησα πολύ πιο μπροστά από αυτό που μπορούσε να αντέξει ο λαός”.

Οι προκλήσεις…
Για τον κ. Αγαλιανό και τους συνεργάτες του, οι δημοτικές εκλογές του 2019 αποτελούν πρόκληση για κάθε πολίτη αυτού του νησιού, που δεν δέχεται ως τετελεσμένη μοίρα την απαξίωση του τόπου του και την εγκατάλειψή του. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι για τους ίδιους, οι οποίοι επιστρατεύουν τους εαυτούς τους στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών με ανασύνταξη των δυνάμεων της Ζακύνθου και κριτήριο την υπέρβαση των παραδοσιακών αντιλήψεων, παραταξιακών δομών και στείρων κομματικών δεσμεύσεων.
“Αυτή την υπέρβαση επιχειρήσαμε ως “Ανάδραση” και θέτουμε στην κρίση των ψηφοφόρων τη δέσμευσή μας στην ενότητα και αποφασιστικότητα στον αγώνα ανάκτησης της αξιοπρέπειας του Ζακυνθινού λαού ο οποίος απαιτεί δουλειά, προγραμματισμό, έργα και ανιδιοτέλεια. Μπαίνουμε στη μάχη για την ανοικοδόμηση της Ζακύνθου με όνειρο τη μεταμόρφωση του νησιού μας σε κύτταρο ανάπτυξης, δημιουργίας, πολιτισμού και προκοπής, πρότυπο για όλη την Ελλάδα.
Πρώτο και τελευταίο μέλημά μας είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ευημερία των κατοίκων του τόπου μας. Η μεγαλύτερη από τις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας είναι η μάχη για την καθημερινότητα: αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, καθαριότητα στους δρόμους, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια, αναδιαμόρφωση των πλατειών στις γειτονιές, σύγχρονος φωτισμός σε κάθε κατοικημένη περιοχή, καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών σε 24ωρη βάση και επέκταση της αποχέτευσης, ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων και αναβάθμιση των λειτουργιών τους, ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και των κοινωνικών δομών”
ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Διάλογος και συνεργασία με το δημότη”
Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των έργων που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα ο κ. Αγαλιανός προανήγγειλε πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους πολίτες, τους οποίους θα καλεί να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για την καλύτερη δυνατή λύση για κάθε ζήτημα. Επίσης με τους άλλους θεσμούς της πολιτείας, όπως επί παραδείγματι είναι τα αρμόδια υπουργεία, ο βουλευτής της μονοεδρικής, η περιφέρεια και οι κατά θέμα αναπτυξιακοί οργανισμοί. Τέλος, η ανάπτυξη και η χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και οργάνωσης της δουλειάς, ώστε να επωφεληθεί ο πολίτης και στο πιο απομακρυσμένο χωριό την εξοικονόμηση χρόνου και την ποιότητα των υπηρεσιών που έχει ανάγκη.

Μετά από 17 χρόνια…
Όπως είναι γνωστό ο πρώην Δήμαρχος του νησιού έλαβε την απόφαση επανενεργοποιηθεί πολιτικά, ενόψει των εκλογών του προσεχούς Μαϊου, και να διαδραματίσει εκ νέου -μετά από 17 χρόνια- ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή του νησιού, μετά την πρωτοβουλία που έλαβαν και την πρόταση που του έκαναν εν ενεργεία στελέχη του δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα ο Πρόεδρός του Ν. Τσίπηρας, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Π. Μυλωνάς και οι κ.κ. Π. Αβράμης και Ν. Ακτύπης.
Επι της ουσίας του πρότειναν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, προκειμένου να ηγηθεί ενός ακομμάτιστου συνδυασμού από τα αριστερά μέχρι και τα δεξιά, στον οποίο θα συστρατευτούν συμπολίτες, για να αλλάξει σελίδα ο Δήμος και η Ζάκυνθος.
Ο κ. Αγαλιανός απάντησε θετικά σε αυτή την πρόκληση – πρόσκληση, διαθέτοντας αυτοδιοικητική εμπειρία, πολιτική ιστορία, ήθος και αξιοπρέπεια και με δεδομένο ότι επί των ημερών του, την περίοδο 1999-2002 άφησε πίσω του το σημαντικότερο έργο στην σύγχρονη αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου. Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος – Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου με το συνδυασμό “Επτανησιακή Αναγέννηση” και επικεφαλής τον Γ. Καλούδη την περίοδο 2010-2015.