Χρ. Τετραδη για τουρισμό || “Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν να οραματίζονται”

Έτος προκλήσεων, αποφάσεων και επιλογών χαρακτήρισε το 2019 η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος ξενοδόχων Λαγανά Χρ. Τετράδη στα πλαίσια της κοπής της πίτας των Ενώσεων Ξενοδόχων Ζακύνθου. Και τούτο διότι η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, και η οποία καταγράφει ρυθμό προκρατήσεων με διψήφιο αρνητικό ποσοστό, υποχρεώνει τους επιχειρηματίες του τουρισμού να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα και να διαμορφώσουν το αύριο, ιδιαίτερα για τη Ζάκυνθο.
“Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά με μεγάλες αβεβαιότητες. Οι ρυθμοί των προκρατήσεων, είναι αρνητικοί. Από το Brexit μέχρι την ανάκαμψη ανταγωνιστών στη γειτονιά μας, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι χτυπάμε εγκαίρως το προειδοποιητικό “καμπανάκι” πως οι επιτυχίες δεν έρχονται με τον αυτόματο πιλότο. Χρειάζονται γρήγορα ανακλαστικά για να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας. Χρειάζονται αποφάσεις που θα αποδώσουν άμεσα, όπως η ελάφρυνση των βαρών του ξενοδοχείου, όπως επίσης και αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με πιο μεσομακροπρόθεσμους στόχους και αφορούν κατά κύριο λόγο στην αναβάθμιση των υποδομών μας” επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σε επίπεδο υποδομών προχώρησε στη κοινή διαπίστωση πως η Ζάκυνθος έχει μείνει πίσω, ωστόσο δεν ζήτησε θαύματα αλλά “να δοθούν επιτέλους σοβαρές απαντήσεις σε εκκρεμότητες χρόνων που ταλανίζουν το νησί μας. Από το λιμάνι μέχρι το νοσοκομείο, από τη διαχείριση των αποβλήτων μέχρι το ναυάγιο. Υποδομές πρωτίστως για τους Ζακυνθινούς, για μας και μετά για τους επισκέπτες μας. Είναι παράλογο από τη μια να τρέχουμε εμείς σε όλο το κόσμο, στις μεγάλες εκθέσεις, για να προσελκύσουμε επισκέπτες και να ζήσει το νησί, όταν οι επισκέπτες φτάνουν να βιώνουν τα προβλήματα από την έλλειψη ή την ανεπάρκεια βασικών υποδομών για μια τοπική κοινωνία. Είναι παράλογο οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι να ποτίζουμε το δέντρο της τοπικής οικονομίας και την ίδια στιγμή να το ροκανίζει η αδράνεια. Το ζητούμενο είναι τα έργα και τα αποτελέσματα. Σε ένα κόσμο που κινείται με οπτικές ίνες, εδώ πάμε ακόμη με το … κάρο!”.
Αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση και το γεγονός ότι δίνουν μαθήματα στην κρίση για αυτό κανείς δεν θα πρέπει να λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο και πρόσθεσε “γνωρίζουμε από «πρώτο χέρι» τον καθημερινό αγώνα που απαιτείται για να κρατήσουμε όρθιο ένα υπερφορτωμένο από βάρη ξενοδοχείο, να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειές και εισοδήματα, να συνεχίσουμε να συμβάλουμε για την τοπική ανάπτυξη. Ο κόσμος του τουρισμού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έδωσε μαθήματα μέσα στην κρίση και η οικονομική αξία του τουρισμού είναι πλέον τέτοια που κανείς δεν μπορεί “να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο”.
Ο τουρισμός είναι οδηγός, δεν είναι ουραγός. Η Ζάκυνθος χρειάζεται update για να βγει μπροστά. Να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να ελαχιστοποιήσει τις απειλές και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν να το οραματίζονται, να το σχεδιάζουν, να το διεκδικούν και πάνω από όλα να το καταστούν εφικτό”.