Μουσείο Σολωμού || Ανέδειξε τον Αριστοτελικό επιστημονικό λόγο

Μια ακόμη πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε στο νησί από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Την εκδήλωση που προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Δικηγόρος Ιωάννης Παπαδάτος και συντόνισε η Διευθύντρια του Μουσείου, Αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη τίμησαν ως ομιλητές ο Περιφερειολόγος Ηλίας Β. Μακρής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Υπονομεύοντας τη σύμβαση. Μια απόπειρα μοντελοποίησης της Αριστοτελικής Μεσότητας” και ο Μαθηματικός Nικόλαος Χαρ. Κακολύρης αναφερόμενος στις “Θεωρήσεις επί των “θεμελίων” τών Μαθηματικών και της Λογικής, όπως αναδύονται από μίαν εξειδικευμένη ερευνητικήν προσέγγιση στον πολύτιμο θησαυρό τού Αρχαιοελληνικού, και ιδιαιτέρως του Αριστοτελικού, Επιστημονικού Λόγου”.
Μέσα από τις εισηγήσεις έγινε πλέον αντιληπτό πως η σκέψη και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη, που συνοπτικά περιγράφονται με τον όρο Αριστοτελισμός, επηρέασαν για αιώνες τη φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική σκέψη έως και τον ύστερο Μεσαίωνα. Κυρίως εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν ο αριστοτεχνικός τρόπος που παρουσίασαν οι ομιλητές τη συσχέτιση της λογικής, των μαθηματικών αλλά και του αρχαίου επιστημονικού λόγου.

Ο Σταγειρίτης στοχαστής ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα όσο και την επιστημονική μεθοδολογία. Ο άνθρωπος που έκανε τη λογική πρόταγμα του φιλοσοφικού κόσμου και ασχολήθηκε -στο πλαίσιο της φυσικής φιλοσοφίας του- με τον περιβάλλοντα κόσμο και τα πλάσματά του δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις.
Πανεπιστήμων, φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός και αναμφίβολα ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, έμελλε να μεταλαμπαδεύσει το φωτεινό του πνεύμα στον μαθητή του Αλέξανδρο τον Μέγα, ενώ αργότερα θα ίδρυε τη δική του σχολή, το περίφημο αριστοτελικό Λύκειο της Αθήνας, όπου και θα περνούσε στην αθανασία τόσο από το διδασκαλικό του έργο όσο και -κυρίως- από την ασύλληπτη συνθετική ικανότητα της διάνοιάς του. Το αριστοτελικό σύστημα, με την πρωτοφανή εξηγητική του ρώμη, επιβίωσε της εποχής του και μπόλιασε γόνιμα τη δυτική σκέψη στους αιώνες που θα ακολουθούσαν, διαπερνώντας ταυτόχρονα την επιστημονική σκέψη μέχρι και τα νεότερα τουλάχιστον χρόνια της επιστημονικής επανάστασης.