Απολογισμός και εκτιμήσεις από τους ξενοδόχους || Βελτίωση υποδομών για να σωθεί ο τουρισμός

Με επιτυχία και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου του νησιού έκοψαν και φέτος την πίτα τους οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακυνθίων, Αρκαδίων, Λαγανά και Αλυκών. Η κοπή της πίτας είναι πάντοτε μια αφορμή για απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, για καταμέτρηση των θετικών και των αρνητικών στοιχείων, αλλά και για σκέψεις, προγραμματισμούς και εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επόμενη σεζόν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Αν. Λιάσκος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του Επιμελητηρίου, παραγωγικών και άλλων Φορέων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι .
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και της μείωσης των προκρατήσεων. Επεσήμαναν ότι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ωστόσο πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες από τις τοπικές αρχές για την διαχείριση των προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε η οικογένεια του ζωγράφου – καραβογράφου Αντώνη Μιλάνου για την πολύχρονη προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και του νησιού, ενώ ακολούθως την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος.

Γ. Μάργαρης: “Το 2018 τα είχε όλα…”
Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης, Γιώργος Μάργαρης ο οποίος πολύ εύστοχα σε λίγες λέξεις αποτύπωσε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται επισημαίνοντας πως “Το 2018 είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις ως συνέχεια του 2017 με τις προκρατήσεις να δείχνουν την ανοδική πορεία στην έκθεση wtm. Επίσης τη χρονιά που πέρασε είχαμε νέες ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα πολυτελείας λόγω της μεγάλης ζήτησης. Είχαμε καλύτερο τουριστικό προϊόν και φυσικά δόθηκαν και περισσότερες θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα των σκουπιδιών έστω και με αργούς ρυθμούς προχώρησε προς λύση. Για την αποχέτευση θα δούμε φέτος πως θα εξελιχθεί. Υπάρχουν όμως προβλήματα με το νοσοκομείο, το αεροδρόμιο πέρασε στη Fraport και πρέπει να δούμε την εξέλιξή του, το οδικό δίκτυο ακατάλληλο, το λιμάνι και οι υποδομές εγκαταλειμμένες. Είχαμε και σεισμούς, και κατολισθήσεις στο Ναυάγιο, και κυκλοφοριακό, και απουσία πάρκινγκ, και το φαινόμενο Airbnb. Τελικά δεν ξέρω αν το 2018 είχαμε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι πως από τις αρχές του Ιουλίου τα δείγματα δεν είναι καλά για φέτος. Η καμπύλη της ζήτησης μάλλον έφτασε στην αποκορύφωση και πλέον ξεκινάμε την κάθοδο. Ωστόσο, δεν πρέπει να… ανησυχούμε διότι έχουμε… brand name και δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα”.

Β. Βίτσου: “Η αύξηση
δεν έφερε κέρδη”

Την αριθμητική αποτύπωση των στοιχείων που δείχνουν πως το 2018 ήταν μια καλή τουριστική χρονιά παρουσίασε η πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακυνθίων Βίκη Βίτσου. Αναφέρθηκε στις αφίξεις που καταγράφηκαν αλλά και τη διαπίστωση πως παρα την αύξηση το ταμείο ήταν μείον “Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ήταν 1.800.000 τουρίστες, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός τους έφτασε στο 1.700.000€, οπότε μιλάμε για αύξηση 8,5%. Σε ότι αφορά τις αγορές η παραδοσιακή και εδραιωμένη παραμένει η Μεγάλη Βρετανία ενώ ακολουθούν η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τσεχία. Δυστυχώς όμως η υπερφορολόγηση και όλα τα συνακόλουθα είχαν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τραγική αφού η αύξηση των αφίξεων δεν άφησε τα αναμενόμενα κέρδη. Κάτι πρέπει να γίνει σχετικά με αυτό. όποιος μπορεί να βοηθήσει”.

Θ. Κολπονδίνος: “Πρόταση
για Οργανισμό Διαχείρισης Τουρισμού”

Στην εντυπωσιακή αύξηση ως αποτέλεσμα των σημαντικών αλλαγών του κλάδου σε όλα τα επίπεδα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίων Θ. Κολπονδίνος. Πρότεινε στα πλαίσια της συνεργασίας και θετικού αποτελέσματος να δημιουργηθεί μια ενιαία Ένωση Ξενοδόχων και Οργανισμός Διαχείρισης τουριστικού προϊόντος. Δεν απέφυγε, όμως, να επισημάνει πως “η ιδιωτική πρωτοβουλία συμπλήρωσε και κάλυψε το κενό και την απουσία της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης. Το ρεκόρ οφείλεται σε εμάς που με κόπο, πόνο και χρηματοδότηση διατηρήσαμε την εικόνα του νησιού, απορροφήσαμε τις ζημιές από την υπερφορολόγηση και βελτιώσαμε ότι μπορούσαμε από τις υποδομές. Αντί να σχεδιάζουμε, τρέχουμε και καλύπτουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Για τα απορρίμματα δεν έχουμε ακόμα οριστική λύση, Κινδυνεύουμε να δημιουργηθεί μια ακόμα χωματερή, αυτή τη φορά σε συσκευασία… δώρου. Ανακύκλωση και διαχείριση στην πηγή αποτελούν ωρολογιακές βόμβες. Για τα λύματα έχουμε ένα προβληματικό Βιολογικό για τον οποίο όταν θέλουμε να δώσουμε λύση για το δίκτυο προσκρούουμε σε εμπόδια. Κάποιοι στοχοποίησαν το Τσιλιβι για τα νερά του και πως έτσι χάθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες. Δεν έχουμε νερό, οδικό δίκτυο, νοσοκομείο. Το Ναυάγιο υποβαθμίζεται αντί να έχουμε ανάπτυξη και από κοντά χωρίς προβλήτα κρουαζιερόπλοιων, λιμάνι, μαρίνα. Δεν είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Φτάνει στις διαπιστώσεις. Ας μην χάσουμε ξανά το τρένο. Προτείνω τη δημιουργία μιας ενιαίας Ένωσης Ξενοδόχων και ενός Οργανισμού Διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος”.

Α. Ποταμίτης: “Με μπαλώματα
λύσεις δεν υπάρχουν”

Την πικρία του για το γεγονός πως ενώ οι ίδιοι ως επιχειρηματίες του τουρισμού καταβάλλουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης και προσφοράς κάτι που φαίνεται και μέσα από τις διακρίσεις που καταφέρνουν, οι τοπικές αρχές δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων εξέφρασε με τη σειρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων αλυκών Άκης Ποταμίτης. Και πρόσθεσε: “Σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν κάθε χρόνο διακρίσεις trip advisor, ωστόσο η κατάσταση στις Αλυκές είναι τραγική με την περιμετρική τάφρο που ξεκίνησε ως αποστραγγιστικό έργο να καταλήγει το καλοκαίρι ως χαβούζα λυμάτων. οι τουρίστες και αυτό και πολλά άλλα τα φωτογράφιζαν και αναδείκνυαν τα σκουπίδια, τα κουνούπια, τις πλημμύρες στην περιοχή. Οι ιδιώτες κάνουμε ότι μπορούμε και με το παραπάνω. Ας κάνει κάτι και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται πολιτική διαχείριση με ίση κατανομή και διανομή πόρων. Με μπαλώματα δεν λύνουμε προβλήματα και δεν θα έχουμε ανάπτυξη”.

Χρ. Τετράδη: “Διψήφιο αρνητικό
ποσοστό στις προκρατήσεις”

Έτος αποφάσεων και επιλογών με πολλές προκλήσεις χαρακτήρισε το 2019 η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος ξενοδόχων Λαγανά Χρ. Τετράδη δεδομένων των ρυθμών προκρατήσεων που καταγράφου διψήφιο αρνητικό ποσοστό. Αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση και το γεγονός ότι δίνουν μαθήματα στην κρίση για αυτό κανείς δεν θα πρέπει να λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο.
Ειδικότερα ανέφερε “Είναι μια δύσκολη χρονιά με ρυθμούς προκρατήσεων που έχουν διψήφιο αρνητικό ποσοστό. Το brexit είναι βασική αιτία που οι τουρίστες από τη Μ. Βρετανία είναι αναποφάσιστοι. Tour operator από αγορές με προβλήματα μας ζητούν μείωση τιμών ή δωματίων. Οι ανταγωνίστριες χώρες ανακάμπτουν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορεί να αναζητάμε ανάπτυξη και να γονατίζουμε από φορολογικά και άλλα βάρη. Πάμε στις εκθέσεις για να διαφημίσουμε το νησί και όταν έρχονται βλέπουν άλλα. Χωρίς υποδομές θα μας ξεπεράσει κάθε άλλος προορισμός και εδώ θα συνεχίσουν κάποιοι να στοχοποιούν τους ξενοδόχους με διάθεση ενός άδικου ταξικού λαϊκισμού”.

Οι τοπικές αρχές
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που προέκυψαν στο νησί και κλήθηκε να δώσει λύση υπό αντίξοες συνθήκες. Αναφέρθηκε και στη δρομολόγηση μιας σειρά έργων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και του επισκέπτη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενώσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες. Όπως επεσήμανε κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία και το σχεδιασμό και όχι με την μετάθεση των ευθυνών από τον έναν στον άλλο. Αντιθέτως αναλογιζόμενος καθένας τις ευθύνες του θα κερδίσουμε και επιτύχουμε ως τόπος πολλά.
Τέλος εκπροσωπώντας τον Βουλευτή Ζακύνθου, ο Γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης στάθηκε στη συμβολή του τουριστικού κλάδου, ως μοχλού ανάπτυξης, για την έξοδο από τα μνημόνια και τη στοχευμένη ανάγκη νέου επιχειρηματικού μοντέλου για ποιοτικό τουρισμό και νέες επενδύσεις. Από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν οι αναφορές για ποιοτική αναβάθμιση των εργαζομένων στον τουρισμό μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.