Η προσωπικότητα, η εμπειρία και το ήθος του εκλεγμένου Δημάρχου

Γράφει ο Γ. Κοπανάς*

Οι εκλογές για τους Δήμους έρχονται. Ο Λαός θα αποφασίσει ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι για να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του Δήμου μας. Όμως το τοπίο δεν είναι πια ίδιο. Ο νέος νόμος γνωστός ως “Κλεισθένης”, βάζοντας την πρακτική της απλής αναλογικής, σχεδόν αποκλείει την αυτοδυναμία του ενός συνδυασμού και οδηγεί με ακρίβεια στην υποχρεωτική ανάπτυξη συνεργασιών, συμφωνιών και ισορροπιών, στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, που θα εκλεγούν όλοι την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ανάλογα με το ποσοστό του κάθε συνδυασμού.
Κατόπιν για να υπάρξει δημοτική διακυβέρνηση, θα πρέπει να διαμορφωθούν συνεργασίες μεταξύ των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων.
Εδώ απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί και συμφωνίες, προκειμένου να ισορροπήσει το σύστημα που θα έχει προκύψει από τις εκλογές, αφού όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των δημοτικών παρατάξεων, θα μπορούν να λάβουν, υπό προϋποθέσεις, δημοτικά αξιώματα, αφού ο νέος νόμος το επιτρέπει.
Τα αξιώματα αυτά, για να μην απαξιωθεί και η αρχή της απλής αναλογικής, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι αντικείμενο συναλλαγής, αλλά πρέπει να δοθούν με βάση προγραμματικές συμφωνίες που θα ωφελήσουν την πόλη και τη νέα διοίκηση του Δήμου. Επομένως, ο ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει ότι την πρώτη Κυριακή θα εκλέξει ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους αυτούς που θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για το καλό του Δήμου.
Την πρώτη Κυριακή επίσης εκλέγονται ταυτόχρονα, από άλλη όμως κάλπη, τα 5μελή τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροι αυτών. Αυτό σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίσει τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας του και ταυτόχρονα διαφορετικό τοπικό συμβούλιο ή πρόεδρο της κοινότητας. Για κάθε κοινότητα πάνω από 300 κατοίκους θα εκλέγονται 5μελή τοπικά συμβούλια και στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων θα εκλέγεται μόνον Πρόεδρος.
Ο Δήμαρχος τώρα που θα εκλεγεί την δεύτερη Κυριακή μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών, θα κληθεί να διαχειριστεί μια διαφορετική από τα συνηθισμένα κατάσταση και γι αυτό το ζητούμενο είναι να εκλεγεί ένας άνθρωπος που να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σοβαρές απαιτήσεις του νέου τύπου δημοτικής διακυβέρνησης.
Η προσωπικότητα, η εμπειρία και το Δημοκρατικό ήθος του εκλεγμένου Δημάρχου, θα είναι αυτή που θα αποτρέψει τακτικισμούς και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, που σε κάθε περίπτωση θα είναι καταστροφικοί για την πορεία του Δήμου.
Σκεπτόμενος όλα αυτά είχα να επεξεργαστώ κάποιες προτάσεις που έφτασαν σε μένα από καλούς συμπολίτες μας, ώστε να αναλάβω επικεφαλής ενός συνδυασμού σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία. Κατά την χρονική περίοδο όμως των συζητήσεων που γινόντουσαν, πάντα για το καλό του Δήμου μας, φάνηκε ότι εκείνο το πρόσωπο που μπορεί αφ’ ενός να συσπειρώσει καλύτερα, τις πιο παραγωγικές και ζωντανές δυνάμεις του τόπου σε έναν αδέσμευτο από κόμματα συνδυασμό και αφ ετέρου διαθέτει την εμπειρία και την ωριμότητα να συντονίσει ένα απολύτως αντιπροσωπευτικό όργανο, για την διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, είναι ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Αγαλιανός με τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ κατά την «χρυσή τετραετία» του Δήμου Ζακυνθίων 1999-2002, όπου έγιναν και τα περισσότερα μεγάλα έργα στα όρια του τότε Δήμου Ζακυνθίων.
Ως εκ τούτου και έχοντας πάντα στο μυαλό μου το καλό της πατρίδας μας, την οποία πάντα υπηρέτησα ανυστερόβουλα, αποφάσισα να στηρίξω την υποψηφιότητα Γιάννη Αγαλιανού που στελεχώνεται από αξιόλογους, έμπειρους, αλλά και νέους συμπολίτες μας και να συμπορευτώ στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει τώρα, για την αναβάθμιση και βελτίωση της πατρίδας μας και για την επίλυση των μεγάλων της προβλημάτων.
Η απλή αναλογική μας επιτρέπει να εκλέξουμε ένα απολύτως αντιπροσωπευτικό Δημοτικό Συμβούλιο για την ορθή διαχείριση των τοπικών ζητημάτων. Γι αυτό όσοι κριθούν από το Λαό, πρέπει να το υπηρετήσουν με ωριμότητα και ήθος και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά για τον τόπο, τις συνεργασίες, τις συναινέσεις και το δημοκρατικό διάλογο, που οδηγεί σε μια αποτελεσματική και σοβαρή δημοτική διακυβέρνηση.
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα πρέπει όλοι, στα πλαίσια και του νέου νόμου, να αξιοποιήσουμε τη νέα δυνατότητα και να εκλέξουμε ψύχραιμα και χωρίς αντεγκλήσεις και ψευτοκαυγάδες, τους καλύτερους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και τον ικανότερο Δήμαρχο.
Αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν επάξια στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο.

*Ο κ. Γιάννης Κοπανάς είναι τ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δρ. Φυσικής – Ερευνητής Σεισμολογίας