Ο “Ερωτοκριτος” Τήρησε την παράδοση και ανέδειξε τον πολιτισμό

Την πατροπαράδοτη ζακυνθινή κουλούρα του έκοψε και φέτος μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου “Ερωτόκριτος.
Παρουσία των αρχών του τόπου, την κουλούρα ευλόγησε ο εφημέριος του χωριού π. Κονίδης ενω ο Σύλλογος δίδαξε και πάλι πολιτισμό, αφού είχε ετοιμάσει ένα πανέμορφο μουσικό πρόγραμμα για τους παρευρισκόμενους στην οποία συμμετείχε εκτός από τα χορευτικά τμήματα του και η Χορωδία του συλλόγου “Το Όνειρο του Παιδιού” υπό τη διευθυνση του κ. Δημήτρη Κάνδυλα, που κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου με την ζεστή παρουσία τους. Το “παρών” έδωσαν ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς, ο Περιφερειακος Σύμβουλος Θ. Καμπίτσης, η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη με το σύζυγο της πρώην Υφυπουργό Αναστάσιο Λιάσκο, κ.α. Επίσης συμμετείχαν και εκπρόσωποι από άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού όπου στα πλαίσια κοινών δράσεων έχουν συνεργαστεί με επιτυχία.
Μάλιστα ο Πολιστικός Σύλλογος πρόσφερε ένα υπέροχο δώρο στον εκπρόσωπο της Χορωδίας κ. Νίκο Γιακουμέλο, το οποίο δεν ήταν άλλο παρά ένα αντίγραφο σε μουσαμά της “Λιτανείας της Παναγίας της Αναφωνήτριας του Σκουλικάδου”. Πρόκειται για ένα έργο που είχε φιλοτεχνήσει ο Νικόλαος Βισκόνδης το 1828. Σημειωτέον ότι η πολυπρόσωπη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Αναφωνητρίας είναι μία από τις οκτώ πολυπρόσωπες λιτανεύσεις που σώζονται στη Ζάκυνθο και αποτελούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα τέχνης του νησιού. Ο πανέμορφος πίνακας του Νικολάου Βισκόντη στολίζει το στηθαίο του γυναικωνίτη του ναού και φιλοτεχνήθηκε το 1828.
Φυσικά για όσους βρέθηκαν στην κοπή της κουλούρας του Πολιστικού Συλλόγου Σκουλικάδου δεν έλειψε ο πλούσιος μπουφές, ενώ το όμορφο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που είχε ετοιμαστεί, άφησε άπαντες ικανοποιημένους. Από την μεριά τους τα μέλη του “Ερωτόκριτου” υποσχέθηκαν πολλές ξεχωριστές δραστηριότητες με βασικό μέλημα όλων να είναι η αγάπη για τον πολιτισμό.

Ο πρόεδρος του “Ερωτόκριτου” Αλοΐσιος Πλέσσας μίλησε για το 2018, τονίζοντας ότι ετοιμάζονται πολλές πολιτιστικές δράσεις από τον Σύλλογο, με πρώτη την καθιερωμένη θεατρική παράσταση στο Θέατρο του Σαρακηνάδου. Και κατέληξε “Θέλουμε να είναι μια ειρηνική χρονιά γεμάτη αγάπη. Μια χρονιά που θα μας κάνει καλύτερους. Και όλοι μαζί πρέπει να αναλογιστούμε και να βάλουμε ένα λιθαράκι στον πολιτισμό. Ο πολιστικός σύλλογος Σκουλικάδου τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλες προσπάθειες. Το 2018 είχαμε μια γεμάτη χρονιά. Σε λίγες μέρες ανεβάζουμε την παράσταση μας στο Θέατρο που είναι η πρώτη μας σημαντική εκδήλωση και ελπίζω να την ευχαριστηθεί ο κόσμος. Έχουμε προγραμματίσει και άλλες δραστηριότητες και φυσικά ευχαριστούμε τα μέλη αλλά και όλους όσοι βρίσκονται στο πλάι μας και με οποιονδήποτε τρόπο στηρίζουν τις δράσεις μας”.