ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ || ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει η Χαριλένα Γιαννακοπούλου
MD Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται επίσης μέσω των χεριών.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Στα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνονται πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή, πόνος στο λαιμό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, καταβολή και ρίγη. Κάποιοι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν και εμέτους ή διάρροιες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση. Από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της γρίπης αποτελούν η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες καθώς και άτομα με παχυσαρκία
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα υψηλού κινδύνου
 • Κλειστοί πληθυσμοί (σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων κ.ά.).
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
 • Επαγγελματίες που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

  Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

  Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ετησίως κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Παρόλο αυτά εάν κάποιο άτομο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες αλλά δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα μπορεί να εμβολιαστεί και αργότερα.

  Γνωρίζουμε τι γίνεται με τη γρίπη στην Ελλάδα κάθε χρόνο;

  Με βάση τα τελευταία δεδομένα η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα με πιο συχνό τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.