Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας || Βιβλιοπαρουσίαση Δ. Βίτσου: «Οι Ζακυνθινοί Εβραίοι & η διάσωση απο τους Ναζί»

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας, ΔΙΟΝΥΣΗ ΒΙΤΣΟΥ

«ΟΙ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ (15ος-20ος αι) & Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ»

που διοργανώνει το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη από κοινού με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, την Ενωση Ζακυνθιων Αθηνας & τον Εκδοτικό Οίκο «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ», την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 20.30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαρακη σύμφωνα με τη συνημμένη πρόσκληση.

Γιατί γράφτηκε

Το βιβλίο γράφτηκε προκειμένου να συγκεντρώσει ό,τι έχει διασωθεί στο χρόνο σχετικά με την παρουσία των Εβραίων στην Ζάκυνθο και να επιμείνει στο συγκινητικό, όσο και ιστορικά μοναδικό θέμα της διάσωσης των Ζακυνθινών Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιστεύεται ότι τη στιγμή που τόσοι Ζακυνθινοί ήξεραν πού κρύβονται οι Εβραίοι είναι απίθανο να μην το είχαν μάθει και οι Γερμανοί. Δεν τόλμησαν όμως να τους συλλάβουν και να τους στείλουν στον όλεθρο με το καράβι που είχε έλθει να τους πάρει, επειδή έβλεπαν πως θα είχαν όλο το νησί απέναντι τους!
Η επί αιώνες παρουσία των Εβραίων στο νησί είναι δυσανάλογη με ό,τι σχετικό έχει ιστορικά διασωθεί και δημοσιευτεί. Το θέμα της διάσωσής τους στην Κατοχή, αν και ιστορικά κοντινό, εξακολουθεί να καλύπτεται από αχλή όσον αφορά στα επί μέρους του.
Οι Ζακυνθινοί Εβραίοι έρχονται αντιμέτωποι με το Ολοκαύτωμα ενώ υπάρχει η προστατευτική για αυτούς κοινή γνώμη του νησιού που καταδικάζει πλέον τις εναντίον τους διακρίσεις. Πρόκειται για μια κοινωνία στην οποία ο απλός ζακυνθινός έβγαινε από το σπίτι του, το πρωί του Αγίου Διονυσίου ή τα Χριστούγεννα, συναντά τον Εβραίο και εκείνος να του λέει «Χρόνια Πολλά!». Και παρεξηγείται αν ο Χριστιανός δεν του απαντούσε «Επίσης!».

Ο συγγραφέας

O συγγραφέας και εκδότης Διονύσης Βίτσος, γεννήθηκε το 1956 στην Ζάκυνθο. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις εκδόσεις, αφού από το 1984 είχε ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο «Περίπλους».
Παράλληλα διετέλεσε Γενικός Διευθυντής αθηναϊκής εκδοτικής εταιρείας και Διευθυντής Επτανησιακής Εκδοτικής Σειράς σε αθηναϊκό εκδοτικό οίκο. Eπίσης Κριτικός Θεάτρου αθηναϊκής εφημερίδας, παραγωγός ραδιοφωνικών πολιτιστικών, διοργανωτής εικαστικών εκθέσεων και συνεδρίων, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ζακυνθινές και αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά.
Συμμετείχε στις διοικήσεις πολλών πολιτιστικών και επιστημονικών σωματείων στην Αθήνα και στη Ζάκυνθο και σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ δίδαξε την τέχνη των εκδόσεων σε σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.