Ιστορικός περίπατος στις μνήμες και τα σοκάκια της πολης

Τελικά για τους συμμετέχοντες στο “Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή”, οι πεζοπορίες δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο περιοχές και εξερευνήσεις μοναδικών σημείων της υπαίθρου χώρας του νησιού, αλλά και σε ιστορικούς περίπατους στις μνήμες και τα σοκάκια της πόλης.
Σε μια από αυτές που έχουν πραγματοποιήσει, περιπλανήθηκαν στα ιστορικά αποτυπώματα των κατοίκων μέσα από διηγήσεις, ξεναγήσεις και ένα όμορφο περίπατο στις πλαγιές της πόλης. Ξεκίνησαν από το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στη πλατεία Σολωμού όπου ξεναγήθηκαν από το προσωπικό. Παρότι κάθε Κυριακή το μουσείο είναι κλειστό άνοιξε μόνο για την παρέα προκειμένου να ξεναγηθούν. Ακολούθως συνέχισαν το περίπατο έχοντας ως ξεναγό έναν άνθρωπο ερευνητή και γνώστη της ιστορίας και παράδοσης της Ζακύνθου, τον κ. Γιάννη Δεμέτη (πρώην διευθυντή του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων), με πρώτο σταθμό το μέρος τείχους ελληνιστικής περιόδου που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης. Κατηφόρισαν την πλατεία Κάλβου όπου υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των γερόντων στην οποία είχε βαπτιστεί ο Αντρέας Κάλβος. Αφού ανέβηκαν λίγα σκαλοπάτια βρέθηκαν στο Κοργιαλό και περνώντας από ένα μικρό καντούνι κατέληξαν να ανηφορίζουν τη Σαρτζάδα και κάνοντας μια στάση είδαν το χώρο της Αγίας Άννας.

Στο δρόμο για την εκκλησία της Πικριδιώτισσας συνάντησαν αυλές με λουλούδια, ανήλια σκαλοπάτια του δρόμου, στενά σοκάκια και όσο ανέβαιναν υπέροχη θέα. Φτάνοντας στην εκκλησία της Πικριδιώτισσας, θαυμασαν πανοραμικά τη πόλη.
Μεταβαίνοντας προς την πλατεία της Μπόχαλης πέρασαν από τα ερείπια του Αγίου Δημήτρη του Κανίση πριν κατηφορίσουν από την κοντή για να βρεθούν στην αρχή της διαδρομής τους.
Η παρέα θα συνεχίσει τους περιπάτους σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Μια παρέα που δημιουργήθηκε από όλους μας και ανάλογα με τις διαθέσεις, θα μπορούσε να επεκταθεί σε κάθε τομέα της κοινωνικής, πολιτιστικής ακόμη και της οικονομικής ζωής του τόπου, προβάλλοντας την ανιδιοτέλεια απέναντι στην εκμετάλλευση, την αλληλεγγύη απέναντι στον ατομικισμό, την συνεργασία απέναντι στην διαπλοκή, το σεβασμό στην διαφορετικότητα.
Οι περίπατοι αυτοί είναι μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς γωνιές του νησιού που δε υποψιάζεται καν ότι υπάρχουν, ακόμη και αν είναι ντόπιος. Και για όσους δεν τους γνωρίζουν, είναι μια παρέα από ετερόκλητους ανθρώπους, κάθε κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Τις Κυριακές, όταν ο καιρός το επιτρέπει, συγκεντρώνονται και ξεκινούν τις εξορμήσεις τους, κυρίως εκτός των τειχών της πόλης και… χρωματίζουν τη ζωή τους.