Η Συμφωνία των Πρεσπών και η νομιμοποίηση της ψήφου

Γράφει ο Κ. Κόκλας
Κοινωνιολόγος

Με αφορμή την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συμμετείχαν την Κυριακή στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε, κατά της συμφωνίας, στην πλατεία Συντάγματος. Μια ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία, η οποία ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν την συμφωνία.
Η κυβέρνηση όμως, αγνοώντας την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και την αντιπολίτευση, προχωρά στην ψήφιση της συμφωνίας αυτής, που αντί να λύνει το πρόβλημα το διογκώνει, αφού ουσιαστικά δίνει «γη και ύδωρ» στην FYROM και αντί να δίνει τέλος στον αλυτρωτισμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τον γιγαντώνει.
Σαφώς και το ζήτημα με τα Σκόπια θα έπρεπε να λυθεί κάποια στιγμή, γιατί προφανώς η ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες είναι προς όφελος της Ελλάδας. Όχι όμως έτσι! Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο, τουλάχιστον εμφανή, να προχωρήσει σε αυτήν την συμφωνία που είναι ξεκάθαρα επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η χώρα είχε ουσιαστικά το πάνω χέρι στο ζήτημα αυτό, γιατί πολύ απλά το πρόβλημα το είχαν τα Σκόπια, μιας και χωρίς την έγκριση της Ελλάδας δεν μπορούσαν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και ο διακαής τους πόθος.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια τα Σκόπια προκειμένου να βγουν από την απομόνωση, να αποδεχτούν μια λύση που θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες, παραχωρώντας τα πάντα.
Θα πρέπει οι Έλληνες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή Ζακύνθου κ. Σταύρου Κοντονή, να αντιληφθούν πως με την ψήφο τους εκχωρούν στα Σκόπια, μακεδονική εθνότητα, γλώσσα και ταυτότητα. Προφανώς και οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν ποτέ την ιδεολογική τους πρόθεση, μιας και ανοιχτά αποκαλούσαν τα Σκόπια – «Μακεδονία» εδώ και πάρα πολλά χρόνια , όμως διαπράττουν μέγα σφάλμα, οι βουλευτές που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσουν την συμφωνία.
Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ο κ. Κοντονής θα ψηφίσει την συμφωνία αυτή , όμως έχω την υποχρέωση ως Έλληνας και κάτοικος της Ζακύνθου να τον καλέσω να μην το κάνει. Τον καλώ να γίνει, έστω για μια φορά, από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ζακύνθου .
Κύριε Κοντονή, δεν έχετε και δεν θα έχετε ποτέ την νομιμοποίηση της Ζακυνθινής κοινωνίας να ψηφίσετε την ντροπιαστική και εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

*Ο Κώστας Κόκλας είναι Κοινωνιολόγος, Αντιδήμαρχος Ζακύνθου, πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ζακύνθου

φωτο: ingr