Στον ζακυνθινό πολίτη και δημότη

Του Μάκη Δραγώνα

Δεκαετίες τώρα, με την ανατροπή της αρχής που διέπει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου και εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης ο λαϊκισμός κάθε μορφής και απόχρωσης, συντηρητικός ή σοσιαλιστικός, οδήγησε τον τόπο «στου κακού την σκάλα» μέσα από την καλλιέργεια του δόγματος της ήσσονος προσπάθειας της ισοπέδωσης των αξιών. Ο κόσμος βαθύτατα επηρεασμένος από την κυρίαρχη ιδεολογία των Νεοελλήνων, την «ιδεολογία της αρπαχτής», εφησυχάζει, φαινόμενο κυρίαρχο και του τόπου μας «κλαίγοντας την μοίρα του». Ο πνευματικός κόσμος του τόπου μας μακάριος και αυτάρεσκος εξαντλείται στις «κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις και «γαία πυρί μειχθήτω».
Εδώ θέλω να εξαιρέσω τον βουλευτή Σταύρο Κοντονή, διότι μετά από 73 χρόνια, οι ζακύνθιοι έχοντας Υπουργό Δικαιοσύνης τον Νικόλαο Κολυβά (1945), επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της ελληνικής επικράτειας, με Υπουργό Δικαιοσύνης το σημερινό Βουλευτή και να έχει στο ενεργητικό του για τον τόπο του τόσα πολλά σε ελάχιστο χρόνο, συγκριτικά με τις πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν από τον τόπο, από την μεταπολίτευση και μετά και όμως και αυτή η ευκαιρία κινδυνεύει να χαθεί γιατί έτσι είναι το κακό ριζικό μας…
Τα αποτελέσματα του κοινωνικού μαρασμού πιστοποιούν την παρακμή του κοινωνικού συστήματος και μέσω αυτού διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν ψυχολογικά για τον αγώνα επιβίωσης του Δήμου μας και να μην παραπλανηθούμε από ανθρωπάκια που προσπαθούν με κομματικά στηρίγματα να αναδειχθούν, διότι τους στέρησε η φύση αυτό το χάρισμα του δικαίου και δυνατού από κάθε αρετή.
Έχουμε πιάσει πάτο, διότι και αυτόν τον πάτο τον έχουν ξηλώσει τα ναρκωτικά, η πορνεία, η παραοικονομία, η παραβατικότητα.
Άκουσέ με! Είμαι μαζί σου! Για σένα γράφω. Λέω αυτά που σκέφτομαι ελεύθερα. Βλέπω, παρατηρώ, επισημαίνω και σου τα λέω. Για να σε βοηθήσω να προχωρήσεις στη σκέψη σου, εγώ σου δίνω το έναυσμα. Σε τσιγκλάω με λόγια και σκέψεις. Σε καλώ να συμμετέχεις στα κοινά, να λες την άποψή σου, να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, να ενεργείς ως δημοκρατικός πολίτης. Δεν είμαι με τους άλλους, αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία που εσύ τους παρέχεις. Αυτούς εγώ τους ελέγχω και εσύ πρέπει να τους ελέγχεις. Εσύ Ζακυνθινέ Πολίτη – Δημότη. Εσύ είσαι η πραγματική εξουσία. Έχεις μεγάλη δύναμη. Εσύ ψηφίζεις, εσύ τους εκλέγεις, εσύ τους ανεβάζεις, εσύ τους κατεβάζεις. Εσύ μπορείς να εκλέξεις τους καλύτερους, αυτούς που θα σε υποστηρίζουν, θα σε βοηθήσουν και θα λύσουν τα προβλήματα τα δικά σου και του τόπου σου. Δεν αρκεί μόνο η ψήφος σου κάθε τέσσερα χρόνια ή πέντε χρόνια! Κάθε μέρα να παρατηρείς, να βλέπεις γύρω σου, να συγκρίνεις, να κρίνεις, να ελέγχεις, να τιμωρείς ως πολίτης – δημότης αυτούς τους οποίους εσύ παρέχεις την εξουσία για να εκσυγχρονίσουν και να οδηγήσουν τον τόπο σου στην πρόοδο και την προκοπή να κάνουν τους νόμους και να τους εφαρμόσουν. Έχεις μεγάλη δύναμη Πολίτη – Δημότη. Αρκεί να το καταλάβεις και να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη αυτή για το καλό αυτού του τόπου, για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό του, για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την Ελευθερία! Μη τους χαρίζεις αυτή τη δύναμη! Χρησιμοποίησέ τη! Μην τους εξουσιοδοτείς να ενεργούν ανεξέλεγκτα παράνομα, ιδιοτελώς και χωρίς να σου δίνουν λογαριασμό. Υποχρέωσέ τους να παράγουν έργο, να ενεργούν δημοκρατικά, να λογοδοτούν, να αποδεικνύουν ότι είναι άξιοι να σε κυβερνούν, να σου λένε πού τα βρήκαν και πώς απέκτησαν όσα έχουν και κατέχουν. Αν χρειασθεί, βγες στους δρόμους, διαδήλωσε, φώναξε, ζήτα το δίκιο σου, ενώσου μαζί με άλλους, φτιάξε συλλόγους στις γειτονιές (καταργήθηκαν στους Δήμους τα συνοικιακά συμβούλια, γιατί;). Οι νέοι θεσμοί ανύπαρκτοι, γίνε μέλος στο επαγγελματικό σου σωματείο, μην τους χαρίζεις τη δύναμή σου! Έχεις εξουσία ως Πολίτης – Δημότης. Άσκησέ τη. Είναι ο μοναδικός δρόμος, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία σου πολίτη προς τους θεσμούς και να σταματήσει το αίσχος της συναλλαγής. Και οι δημότες πρέπει να βρουν τρόπους να επιβάλλουν στους δήμους να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν ετήσιους ισολογισμούς και λογαριασμούς αποτελεσμάτων χρήσεως και να μην ψηφίζουν Σκουπίδια!