Στη Ζάκυνθο ο Περιφερειάρχης || Παρατείνεται η περίοδος εκτάκτου ανάγκης

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των αποφάσεων που έχουν ληφθεί αναφορικά με τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου 2018.
Μάλιστα, προς διευκόλυνση αυτών των ευεργετημάτων θα υπογράψει και αποστείλει προς την Κυβέρνηση έγγραφο – αίτημα προκειμένου να παραταθεί η περίοδος έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει ενταχθεί η Ζάκυνθος.
Μεταξύ των επαφών και συναντήσεων που θα έχει ο κ. Γαλιατσάτος είναι και αυτή με το σεβασμιότατο μητροπολίτη Δωδώνης αναφορικά με το έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια. Όπως είναι γνωστό στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς ο Περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει από το νησί μας τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να επισκευαστούν και αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς σε υποδομές της Ζακύνθου και των Στροφάδων για τη δομική στερέωση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος εξασφαλίστηκε το ποσό των 11.300.000€.
Ειδικότερα για το θέμα της αποκατάστασης των Στροφάδων ο κ. Γαλιατσάτος είχε δηλώσει πως “το αντιμετωπίζουμε ως πάρα πολύ σημαντικό για τη Ζάκυνθο, το Ιόνιο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έχουμε την ευκαιρία οριστικής αποκατάστασης και δομικής αναστήλωσης με τη συνεργασία της Μητρόπολης, του ΕΘΠΖ και του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από την συντήρηση και αποκατάσταση στόχος είναι η λειτουργηκότητα προς δυο κατευθύνσεις. Εκείνη του πολιτισμού και της θρησκευτικότητας και της άλλης που αφορά στην περιβαλλοντική αειφορία λόγω ορνιθοπανίδας, του Αρτέμη, της φώκιας και του δάσους των κέδρων”.
Το Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις δημόσιες υποδομές από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στην Ζάκυνθο και το σύμπλεγμα των Στροφαδων νήσων ανέρχεται στα 15.812.811,52€, η αποδοχή, έγκριση και ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπογράφηκε στις 19.12.2018 και αφορά σε επιμέρους έργα όπως τα έργα και μελέτη προστασίας από κατολίσθηση των πρανών στην θέση “Κόκκινος Βράχος”, αποκατάστασης κτιρίου Παλιού Νοσοκομείου και του Διοικητηρίου κ.α.
Ο κ. Γαλιατσάτος αφού αναφέρθηκε στην συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός, στάθηκε στο γεγονός πως “κύριο μέλημα και φροντίδα ήταν και είναι η αποκατάσταση των ζημιών κάτι για το οποίο έγιναν πολλές προσπάθειες και βήματα ικανοποίησης από την Κυβέρνηση για την ελάφρυνση των πολιτών. Η Περιφέρεια έρχεται μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούν σε φορολογικές, ασφαλιστικές και πολλές ακόμη διευκολύνσεις των πληγέντων πολιτών”.