Μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε μεγάλο νέο κανάλι, σίγουρα προσέφερε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και καθόρισε τον δρόμο για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές, που κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, καλό θα ήταν να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά συγχρόνως έκλεισε το μάτι στον Μάιο, στιγμή που κατά τα λεγόμενα του θα έχει ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο. Τώρα απομένει η αυριανή συνάντηση με τον κυβερνητικό εταίρο για να ξεκαθαριστεί προς τα πού πηγαίνουν οι εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός περιμένει την κίνηση που θα κάνει ο Πάνος Καμμένος. Αν θα άρει δηλαδή την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ή θα περιοριστεί στην διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνάντηση της Παρασκευής θα δείξει πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα πράγματα.
Από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου οι εκλογές είναι στο τραπέζι αν δεν βρει τους 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν το βλέπει πιθανό και ούτε Συνταγματικά υπάρχει πρόβλημα, απλά αναγνώρισε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα και επομένως πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση. Αν μου ζητάτε τη γνώμη μου και η ρίξη με τους ΑΝΕΛ είναι ελεγχόμενη και ο χρόνος των εκλογών είναι στο χέρι του κ. Τσίπρας και μόνον. Έχει καταφέρει να υπάρχει και πλειοψηφία για τις Πρέσπες και για την παραμονή στην εξουσία μέσω ψήφου εμπιστοσύνης βουλευτών από τα διάφορα μικρά κόμματα. Απλά ξέρει ότι και η συμφωνία έχει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία και ότι δεν μπορεί να μένει για πολύ Πρωθυπουργός μιας ετερόκλητης πλειοψηφίας. Επομένως θα φανεί τι θα επιλέξει και προς τα πού θα οδηγήσει τις καταστάσεις που διαμορφώνονται. Μια ψήφος εμπιστοσύνης πριν τις Πρέσπες, έχει την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε εκλογές χωρίς έγκριση της συμφωνίας. Αντίθετα μετά την έγκριση όλα θα είναι πιο απλά, για να συνεχίσει για όσο χρόνο το επιθυμεί. Τώρα θα δούμε και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα περιμένει τις κινήσεις του κ. Τσίπρα σίγουρα. Τώρα αν αυτός δεν κάνει κίνηση ψήφου εμπιστοσύνης, θα κινηθεί εκείνη για να μπλοκάρει υποτίθεται τη συμφωνία με τα Σκόπια; Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα «στρίμωγμα» για τα μικρά κόμματα και τους βουλευτές που έχουν διαφορετική στάση για τις Πρέσπες και την εμπιστοσύνη, όμως μάλλον αυτό θα βγάζει τον κ. Τσίπρα από τη δύσκολη θέση να μετρήσει ο ίδιος το 151. Από αύριο λοιπόν και μετά την αναχώρηση της Καγκελαρίου από τη χώρα μας, θα έχουμε τις πρώτες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα μας για τις πιθανές εξελίξεις. Άλλωστε στα Σκόπια τρέχουν την επικύρωση και όπως λένε, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Πάντων πολλά απαντήθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη και ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που έβλεπαν με μεγάλη απλότητα και
ευκολία κυβερνήσεις ανοχής ή μειοψηφίας. Αυτά δεν ταιριάζουν στα δικά μας πολιτικά ήθη και ο Πρωθυπουργός ευτυχώς το ξεκαθάρισε. Ας περιμένουμε λοιπόν λίγα εικοσιτετράωρα και πολλά θα είναι πλέον ξεκάθαρα. Άλλωστε η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει προ πολλού και πολλά σε αυτό το σκέλος δεν αλλάζουν.

φωτο: Ysterografa