Νέο Βιβλίο των Διονύση Π. Αρκαδιανού και Μαρίνου Δ. |«Δημοτικά τραγούδια και χοροί της Ζακύνθου»

«Δημοτικά τραγούδια και χοροί της Ζακύνθου» , Λαογραφική έρευνα είναι ο τίτλος του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε από τους Διονύση Π. Αρκαδιανό και τον Μαρίνο Δ. Γιαννούλη.
Με το βιβλίο αυτό, καρπό συστηματικής έρευνας επτά χρόνων, αποδεικνύεται η σύγχρονη παρουσία του δημοτικού τραγουδιού στα χωριά της Ζακύνθου.
Βιντεοσκοπήθηκαν και μαγνητοσκοπήθηκαν οι μαρτυρίες Ζακυνθινών, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που με τρόπο πολλές φορές συγκλονιστικό αφηγήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μπροστά στην κάμερα. Έτσι συλλέχθηκαν εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, πολλά από τα οποία συναντώνται μόνο στο νησί. Επίσης καταγράφηκαν χοροί πανελλήνιοι, όπως χορεύονται κατά την τοπική παράδοση, εγχώριες παραλλαγές τους, καθώς και καθαρά ζακυνθινοί.
Μέσα από την επιστημονική αξιολόγηση αυτού του υλικού, την ανάλυση και τη διαχείρισή του από τους συγγραφείς, επιλέχτηκαν 40 αντιπροσωπευτικά τραγούδια σε δύο CD και 29 αρχεία με δημοτικούς χορούς σε ένα DVD, που για πρώτη φορά φωτίζουν το καθαρά λαϊκό έδαφος πάνω στο οποίο άνθισε μια ως τώρα αγνοημένη αλλά πολύ σημαντική πλευρά του ζακυνθινού πολιτισμού.

Μας είπαν για το βιβλίο
Από μικρά παιδιά ακούγαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ιστορίες από τα παλιά, τραγούδια λησμονημένα, μέσα από τα οποία εξέφραζαν τη θλίψη, τον πόνο, τον καημό, τη χαρά, τον έρωτα και τα όνειρά τους, και προσπαθούσαμε να δούμε, μέσα από τα μάτια τους, μια Ζάκυνθο αλλοτινή και ξεχασμένη.
Η ανάγκη σήμερα να ξαναθυμηθούμε τα τραγούδια, με τα οποία μεγάλωσαν, γλέντησαν και χόρεψαν οι προηγούμενες γενιές των Ζακυνθινών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτακτική, δεδομένου ότι αυτός ο μουσικοχορευτικός πλούτος πρέπει να παραδοθεί στις επόμενες γενιές, ώστε να μην ξεχαστεί ολότελα και, μοιραία, χαθεί.
Κίνητρό μας για την καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών και χορών της Ζακύνθου αποτέλεσε, αφενός η αγάπη μας για την πατρίδα μας και την παράδοσή της και αφετέρου η διαπίστωσή μας ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα νησί με τόσο πλούσιο και ιδιόμορφο πολιτισμό, τα στοιχεία για τους δημοτικούς χορούς και τα τραγούδια του να είναι ελάχιστα, τόσα όσα έδειχναν οι ως τώρα καταγραφές.
Ερχόμενοι σε επαφή με άλλες περιοχές της Ελλάδας, που έχουν τεράστιο πλούτο δημοτικών τραγουδιών και χορών, σκεφτήκαμε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται ελάχιστες πληροφορίες για τον αντίστοιχο πλούτο της Ζακύνθου, αλλά και να μην υπάρχει μια συστηματική καταγραφή του. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε το έναυσμα για την έρευνά μας.
Έτσι, λοιπόν, με μια βιντεοκάμερα, ένα μαγνητόφωνο και ένα σημειωματάριο ανά χείρας, πραγματοποιήσαμε το δικό μας «ταξίδι», στα ορεινά, τα χωριά της Ρίζας και του Κάμπου, με σκοπό να βρούμε και να καταγράψουμε αυτά για τα οποία κανένας ποτέ δεν μιλάει είτε γιατί δεν τα γνωρίζει, είτε γιατί τα θεωρεί κτήμα του– αυτά που θέλουμε να ακούσουμε να τραγουδιούνται ξανά, αυτά που πρέπει να ακούσουν και να μάθουν οι επόμενες γενιές.

Οι καταγραφές μας ξεκίνησαν το 2011 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα:
στα ορεινά χωριά: Κερί, Αγαλά, Κοιλιωμένο, Άγιο Λέοντα, Λούχα, Γύρι, Εξωχώρα, Καμπί, Μαριές, Αναφωνήτρια, Ορθωνιές, Άνω και Κάτω Βολίμα∙
στα χωριά της Ρίζας: Λιθακιά, Μουζάκι, Παντοκράτορα, Ρωμήρη,
Λαγοπόδο, Μαχαιράδο, Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτη, Γαλάρο, Άγιοι
Πάντες, Αγία Μαρίνα (Φαγιά), Σκουληκάδο, Άγιο Δημήτριο, Καλλιθέα (Κούκεσι), Πηγαδάκια και Καταστάρι∙
στα χωριά του Κάμπου: Γαϊτάνι, Σαρακινάδο, Βανάτο, Άγιο Κήρυκο, Καληπάδο, Άνω και Κάτω Γερακαρίο,
καθώς και στα χωριά: Βαρρές, Πλάνο, Ρόιδο, Καλαμάκι, Αργάσι.
Επιπροσθέτως, αντλήσαμε πληροφορίες από κατοίκους της Χώρας.
Κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα παραπάνω χωριά με επιτόπιες καταγραφές, αναζητώντας ξεχασμένα τραγούδια, λησμονημένους χορούς και ιστορίες του παρελθόντος, ανακαλύψαμε μια άγνωστη πλευρά του νησιού, σκαλίζοντας τις μνήμες των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
Κατά τη διάρκειά της έρευνάς μας, καταγράψαμε περισσότερα από εξακόσια πενήντα δημοτικά τραγούδια με τις παραλλαγές τους, περίπου τριάντα σκοπούς, καθώς και δεκαέξι χορούς. Από την πλούσια αυτή συλλογή δημοσιεύονται στην ανά χείρας έκδοση, τριάντα τρία τραγούδια, έξι σκοποί και δέκα χοροί, που περιλαμβάνονται σε δύο ψηφιακούς δίσκους (τα τραγούδια και οι μελωδίες) και σε ένα DVD (οι χοροί), ως ένα ελάχιστο δείγμα του πλούτου που υπάρχει.
Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις και ηχογραφήσεις, ώστε να διασωθεί και να προβληθεί η τοπική δημοτική, μουσικοχορευτική μας παράδοση.

Η έκδοση αυτή υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Levante Ferries – 11880 και την έμπρακτη στήριξη του Γιώργου Θεοδόση που όπως λέει στον χαιρετισμό του, «Κάθε φορά που χρειάζεται να πάρω μια βαθιά ανάσα, αυτή που θα με κρατήσει όρθιο στη δύσκολη ώρα, στρέφομαι στο παρελθόν της Ζακύνθου-στον τόπο, αλλά και στις γενιές πριν από μένα. Και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος….»

Εκτός από τους δυο ερευνητές- συγγραφείς, αξίζει να αναφέρουμε όμως και τους υπόλοιπους κύριους συντελεστές αυτής της έκδοσης οι οποίοι είναι:
Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Σταμίρης
Επιμέλεια έκδοσης: Ντιάνα Χαϊκάλη-Χειμαριού, Σπύρος Καρυδάκης
Εξώφυλλο-Σελιδοποίηση:Εριφύλη Αράπογλου
Πληροφορίες: 6977907289 – 6979238119
email: [email protected]